10 obiceiuri alimentare sănătoase pentru a vă proteja ficatul
Ficatul îndeplinește simultan funcții de purificare, depozitare și sinteză.
Există alimentele care îl „îngreunează” și vi le prezentam pe cele care îl stimulează.
Ficatul este un organ vital de care nu ne putem lipsi, dar despre care știm puține.
Reamintim câteva reguli de bază în materie de alimente care contribuie la o sănătatea ficatului.
- Reduceți cantitatea de alcool în exces
Ficatul procesează aproape tot alcoolul care circulă în sânge. Totuși, este o substanță toxică care atacă ficatul, mai ales atunci când consumul acestuia este în cantități mari pe perioade scurte de timp.
Ne limităm la două pahare pe zi pentru o femeie, trei pentru un bărbat (un pahar = 2,5 cl de whisky la 45° = 7 cl de aperitiv la 18° = 25 cl de bere la 5° = 10 cl de vin la 12°). ° = 2,5 cl de pastis la 45°), împărțit de preferință între două mese.
- Stabiliți « zile libere »
De asemenea, ficatul trebuie să se odihnească, așa că este oferit cel puțîn o zi pe săptămână fără băuturi alcoolice.
- Limitați produsele dulci
Bomboanele, tartinele, prăjiturile industriale, produsele de patiserie… toate sunt pline de zahar care, odată transformat în grăsime de către ficat, îl intoxică și îi favorizează inflamația. Mâncatul prea mult zahăr poate duce la ciroză!
- Potolește-ți setea cu apă
Alte băuturi, în special sucurile și siropurile, dar și sucurile de fructe, aduc zahăr. Preferăm apa plată. Se pot adaugă ierburi proaspete (mentă, lemongrass etc.) sau condimente (anason, vanilie etc.).
- Redescoperă gustul alimentelor naturale
De-a lungul zilei consumam băuturi calde (cafea, ceai, ceai de plante), produse lactate (iaurt, fromage blanc etc.), fructe (căpșuni etc.).
Atenție însă la zahărul (adăugat) acumulat pe parcursul zilei.
Este o bombă cu ceas pentru ficat.
Până ne obișnuim cu gustul alimentelor naturale reducem cantitatea produselor ce conțîn zahar.
- Putem consuma cafea
Cafeaua poate avea efecte protectoare asupra ficatului, inclusiv reducerea riscului de cancer la ficat. Așadar, ne bucurăm de o cană pe zi (fără zahăr!).
- Descoperă ridichea neagră
Acest excelent drenator hepatic promovează eliminarea toxinelor și a « deșeurilor » care îl pot aglomera.
- Limitați consumul de carne grasă și de mezelurile la două sau trei ori pe săptămână.
Bogate în grăsimi saturate și colesterol, ele măresc activitatea ficatului, favorizând acumularea de toxine în acesta.
- Putem utiliza la pregătirea hranei usturoi și ceapă
Compușîi lor cu sulf activează enzimele prezente în ficat și îi permit astfel să evacueze mai bine toxinele. Crud sau fiert, îl punem utiliza cu încredere!
- Să nu uităm grapefruit-ul
Promovează detoxifierea hepatică și eliminarea colesterolului și a trigliceridelor din sânge datorită a două molecule: naringină și auraptenă din grapefruit. În suc proaspăt stors pentru micul dejun sau întreg că aperitiv, poate fi adesea pus în meniu.
Medicii și farmaciștii, recomandă în acest caz, utilizarea unor suplimente naturale care să ajute organismul să mențină sănătatea ficatului, cum ar fi Hepazen.
Hepazen, un puternic hepatoprotector
Sprijina functionarea normala a ficatului si protejeaza celulele hepatice impotriva hepatotoxinelor, sustine procesul natural de regenerare a celulelor hepatice, ofera protectie ficatului, mentine sanatatea sistemului hepatobiliar.
Protejeaza functia de bariera a ficatului
Ficatul are peste 500 de functii , unele atat de complexe, incat fara ficat nu se poate trai, si nu exista un aparat sau sistem care sa poata inlocui toate functiile ficatului (asa cum exista dializa in bolile de rinichi, sau inima artificiala in bolile de inima).
Beneficii terapeutice:
Sustine procesul normal de regenerare a celulelor hepatice
Refacerea functiilor alterate ale ficatului
Impiedica patrunderea in celulele hepatice a unor substante hepatotoxice
Regleaza activitatea enzimatica si normalizeaza metabolismul lipidic si fluxul biliar
Eficienta:
Hepatite acute sau cronice
Ciroze hepatice
Profilaxia litiazei biliare si degenerescenta grasa a ficatului
In timpul si dupa tratamentul cu medicamente hepatotoxice: antimicotice, anticonceptionale, hipocolesterolemiante, antitumorale, antihelmintice
La persoanele care lucreaza in medii toxice, alcoolicilor, fumatorilor
Extractul uscat din semintele de Silybum marianum (armurariu),
Silimarina este un complex de flavonoide, alcatuit in principal din silibina, silidianina si silicristina. Silimarina stimuleaza refacerea hepatocitului (celula hepatica), aparitia si dezvoltarea de noi celule hepatice, favorizand sinteza proteinelor. Protejeaza integritatea membranei celulare a hepatocitelor, prin faptul ca impiedica patrunderea in celulele hepatice a unor substante hepatotoxice (alcool etilic, substante chimice toxice, medicamente cu risc hepatotoxic, toxine rezultate in urma prelucrarii alimentelor etc).
Au un rol important in cadrul hepatocitului, acestea intrand in compozitia membranei celulare, ca reglatori in schimbul intra- si extracelular.
Fosfolipidele esentiale (EPL – essential phospholipids) intervin in regenerarea, intretinerea si functionarea ficatului, datorita capacitatii acestora de a forma noi membrane. Esterii digliceridici ai acidului chinolin-fosforic impreuna cu acidul linoleic si oleic (acizi nesaturati) refac functiile alterate ale ficatului, regleaza activitatea enzimatica si normalizeaza metabolismul lipidic si fluxul biliar. Se administreaza in hepatite acute sau cronice, ciroze hepatice, profilaxia litiazei biliare si degenerescenta grasa a ficatului.
Extractul din radacina de papadie (Taraxacum officinale), o excelenta sursa de minerale: fier, cupru, potasiu, fosfor (0,5% – contine mai mult fosfor decat spanacul si varza), calciu (1,6%) si magneziu; contine vitaminele A, B1, C, D; proprietatile stimulent digestive se datoreaza unui principiu amar: taraxacina; radacina este bogata in fructoza (concentratie maxima primavara) si inulina (40% toamna); flavonoide cu proprietati diuretice; fitosteroli; lactone cu proprietati laxative; acizi (cafeic, silicic, palmitic, oleic); taninuri. Papadia are proprietati nutritive, tonice, ajuta digestia si detoxifierea ficatului.
Extractul din radacina de brusture (Arctium lappa) contine inulina, rezine, acid palmitic, stearic si cafeic, ulei volatil, viatamine din complexul B, nitrat de potasiu, steroli, hormoni vegetali, taninuri si mucilagii. Brusturele este cel mai important remediu pentru purificarea sangelui. Neutralizeaza radicalii liberi din sange, ajuta la eliminarea rapida a ureei si a altor substante reziduale din organism, elimina surplusul de apa din organism prin transpiratie si urina, datorita efectului sau diuretic puternic.
Extractul din radacina de cicoare (Cichorium intybus) contine inulina, cicorina, colina, un principiu amar de natura triterpenica (lectrecina), tanin, acid cicoric, acizi aminati, amidon, materii dulci, protide, saruri minerale, vitaminele: B, C, K, P. Cicoarea stimuleaza secretia de bila si sucuri gastrice, imbunatateste digestia si elimina simptomele de balonare, atonie gastrica si inapetenta.
Anghinarea (Cynara scolymus L.) este o alta planta medicinala cu efecte benefice asupra ficatului. Frunzele si radacinile contin cinarina, flavone, inulina, saruri minerale si tanin cu efecte antitoxice coleretice si diuretice. Extractul din frunze mareste secretia biliara (efect coleretic-colagog), regleaza secretia de colesterol, metabolismul glucidic si detoxifica ficatul. Se utilizeaza pentru stimularea fluxului biliar, al diurezei, hepatite acute sau cronice, colecistite.
Suplimentul Hepazen poate fi achizitionat din farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma si online la: https://ropharma.ro/products/hepazen-x-30-compr
Sursa:
ropharma.ro
https://www.santemagazine.fr/alimentation/regime-alimentaire/10-reflexes-alimentaires-pour-proteger-son-foie-170850
Sursa foto:
https://www.planteea.ro/articol/45/brusture/
Cicoare – Planta medicinală din care se face o cafea sănătoasă