Sanatate

Nevoia de minerale și oligoelemente nu este acoperită de dietele moderne

O lipsă cronică de oligoelemente și minerale 

Studiul INCA (Individuelle Nationale des Consommations Alimentaires), realizat in Franta, arată că anumite grupuri de populație au deficiențe de minerale și oligoelemente.

Studiul concluzionează că:

  • 25 până la 50% dintre bărbații adolescenți și adulți și
  • 57 până la 79% dintre femeile adolescente și adulte

au un aport de zinc sub 2/3 din aportul nutrițional recomandat

  • 44% dintre cei peste 65 de ani au un deficit de zinc
  • 5% dintre bărbați și 75% dintre femei au valori sub nivelurile optime de seleniu

Același studiu arată că:

  • 23% dintre femei nu au suficiente rezerve de fier
  • 75% dintre indivizi au un consum zilnic mai micde magneziu.

Deficiențe de fier la mulți copii și vârstnici europeni sunt de asemenea observate.

Nevoie crescută de oligoelemente și minerale

Copiii în creștere, femeile însărcinate, sportivii (pe lângă pierderile prin transpirație), bolnavii, convalescenții etc. au nevoie crescută de oligoelemente și săruri minerale.

Despre diferențele dintre vitamine și minerale. Suplimentarea cu minerale.

Vitaminele și mineralele sunt două dintre cele mai importante tipuri de nutrienți de care organismul are nevoie pentru a supraviețui și a rămâne sănătos.

Oricine mănâncă sănătos și că parte a unei diete echilibrate nu are de ce să-și facă griji. Cu toate acestea, in anumite cazuri, este indicat să se suplimenteze rezervele organismului cu suplimente. Mai mult, lipsa anumitor vitamine sau minerale poate avea consecințe grave!

Ce sunt vitaminele și mineralele?

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului și prevenirea anumitor boli. Cu excepția vitaminelor D și K, acestea sunt substanțe pe care organismul nostru nu le poate produce singur și, prin urmare, trebuie să le obțină din alimente.

Diferența dintre vitamine și minerale

Vitaminele și mineralele sunt foarte asemănătoare, dar există o diferență importantă. Vitaminele sunt organice, adică provin din organisme vii și sunt produse de anumite animale sau plante.

Mineralele sunt anorganice și sunt asimilate de animale sau plante din sol, alimente sau apă.

Care sunt cele mai importante vitamine și minerale?

Vitamine

Există treisprezece tipuri diferite de vitamine : 4 vitamine solubile in grăsimi și 9 vitamine solubile in apă.

Vitaminele liposolubile constau din vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. Se găsesc in principal in grăsimile din alimente și pot fi stocate in țesuturile corpului nostru.

Cele solubile in apă sunt vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 sau acidul folic, B12 și vitamina C. Se găsesc in lichidul de tot felul de alimente. Este dificil pentru organismul nostru să stocheze aceste vitamine solubile in apă – cu excepția vitaminei B12.

Excesul de vitamine este eliminat din organism prin urină. Așa că trebuie să obținem cele mai multe vitamine din dieta noastră, dar organismul produce și el insuși două dintre ele. Acestea sunt vitamina D sub influența razelor solare și vitamina K prin bacterii din intestine, dar vitamina K se găsește și in legumele cu frunze verzi și uleiurile vegetale.

Minerale

In grupul de minerale, distingem minerale și oligoelemente. Diferența dintre cele două este de cât are nevoie corpul nostru.

Mineralele sunt cele mai importante pentru o ființă umană. Avem nevoie de mai mult decât oligoelemente.

Mieralele vitale includ calciu, magneziu,sodiu,potasiu și fosfor.

Dar anumite oligoelemente sunt necesare și pentru buna funcționare a organismului. Fierul, iodul, cromul, cuprul, zincul, seleniul, manganul și molibdenul sunt esențiale pentru o sănătate bună.

Rolurile lor

Rolurile jucate de aceste minerale sunt variabile și diverse:

  • constituirea țesuturilor,
  • rol in excitabilitatea neuromusculara,
  • producerea de hormoni, enzime etc. fie prin incorporare directa, fie printr-un mecanism catalitic
  • carbohidrații, lipidele, proteinele și vitaminele pot fi furnizate organismului uman doar dacă are suficiente săruri minerale.

De exemplu, Calciul și Fosforul sunt folosite pentru fabricarea materiei vii și fac parte din compoziția acesteia, Cuprul sau Cromul sunt folosite doar ca acceleratori ai reacțiilor enzimatice (catalizatori). Rolul lor este esențial in producerea de proteine, transportul oxigenului și in reglarea nivelului de zahăr de către insulină.

  • Aportul energetic și caloric

Aceștia sunt nutrienți esențiali dar care diferă de alți nutrienți, și anume nutrienți care produc energie (proteine, lipide, carbohidrați), deoarece, ca și vitaminele, sărurile minerale nu sunt o sursă de energie.

De asemenea, spre deosebire de nutrienții care produc energie, sărurile minerale și oligoelemente nu furnizează calorii.

  • Surse din alimente

Pe măsură ce rinichii le elimină zilnic, dieta noastră trebuie să furnizeze cantități suficiente din ele in fiecare zi.

Sărurile minerale sunt furnizate in principal de alimentele de origine vegetală.

Principalele sunt

  • Sărurile de calciu din lapte, brânză și legume proaspete.
  • Fier, in pătrunjel, ficat de vițel, legume uscate; este esențială in compoziția globulelor roșii.
  • Fosforul din carne, peste, oua și care este folosit in formarea celulelor nervoase ale creierului.

Metoda de gătit este importanta pentru conservarea mineralelor: gatitul la abur sau cuptorul cu microunde practic nu alterează mineralele.

Deficiențele pot fi legate de un aport insuficient (uneori de origine geologică) sau de o modificare a digestibilității oligoelementelor: aditivi alimentari, gătit inadecvat, medicamente etc.

Ca și in cazul vitaminelor, orice supradozaj trebuie evitat.

Săruri minerale și oligoelemente

Sărurile minerale și oligoelementele sunt componente ale organismului, de origine minerală. Nu există nicio diferență bine stabilită intre ele, in afară de conținutul lor in organism.

Sărurile minerale există in cantități relativ mari in organism (de ordinul câtorva grame): sunt calciu, sodiu, magneziu, fosfor și potasiu.

  • Oligoelemente în câteva cuvinte

Oligoelementele sunt elemente prezente în corpul uman în cantități foarte mici, despre care se spune că există sub formă de „urme”. În ciuda proporțiilor lor, aceste oligoelemente sunt elemente esențiale deoarece participă la multiple funcții: lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ, reglarea metabolismului nostru, ajută la vindecare, menținerea apărării imune.

Neputând fi fabricate de organismul nostru, acestea trebuie deci, furnizate în întregime prin alimente. A avea o alimentație variată și echilibrată este cheia. Cu toate acestea, după consultarea medicului dumneavoastră, se poate dovedi util să măsurați nivelurile acestor diferite elemente folosind un test de sânge.

  • Ce este un oligoelement?

De la grecescul „oligo” care înseamnă „mic”, un oligoelement este un element mineral, prezent în corpul uman în cantități foarte mici: doar câteva zecimi de gram. Se spune adesea că un oligoelement este prezent în urme în corpul nostru. Putem cita fier, cupru, zinc, seleniu, mangan, fluor, crom.

Chiar dacă sunt prezente doar în proporții foarte mici, oligoelementele sunt elemente esențiale deoarece participă la multiple funcții vitale.

O deficiență în oligoelemente poate avea consecințe nocive asupra sănătății noastre; chiar dacă semnele fizice rezultate nu sunt întotdeauna uşor perceptibile. Într-adevăr, o deficiență poate perturba mecanismele esențiale bunei funcționări a organismului nostru și astfel favorizează oboseala, susceptibilitatea la infecții, problemele articulare, oboseala musculară, stresul și nervozitatea. În schimb, o acumulare a acestor minerale în corpul nostru se poate dovedi toxică.

  • Rolul oligoelementelor în corpul nostru

Rolurile oligoelementelor sunt foarte numeroase și sunt diferite în funcție de elementul studiat. Cu toate acestea, putem cita:

  • Luptă împotriva infecțiilor prin stimularea sistemului imunitar
  • Ajută la vindecarea rănilor
  • Consolidarea structurii celulelor și țesuturilor, contribuția la producerea de colagen
  • Reglarea metabolismului nostru datorită rolului lor în numeroase sisteme enzimatice
  • Sinteza hormonilor (în special tiroida și insulină)
  • Luptă împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii celulare.
  • Ce oligoelemente sunt antioxidanți?

Anumite oligoelemente sunt cunoscute că fiind antioxidanți, adică ajută la captarea radicalilor liberi produși în celulele noastre. Ele fac astfel posibilă lupta împotriva stresului oxidativ produs de acești radicali liberi și, în consecință, a îmbătrânirii celulare care rezultă. Lupta împotriva stresului oxidativ ar putea preveni bolile cardiovasculare și ar putea proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

Principalele oligoelemente antioxidante sunt seleniul, zincul, cuprul, fierul și manganul. Acţionează împreună cu alte molecule precum vitamina C şi E.

  • Oligoelemente și dieta

Corpul nostru nu poate produce oligoelemente care sunt săruri minerale. Prin urmare, aceste elemente trebuie furnizate prin alimente. O dietă sănătoasă și variată este cheia pentru a ne asigura că aceste aporturi sunt suficiente.

Iată câteva exemple de alimente care conțin oligoelemente:

  • Seleniu: în pește și fructe de mare, în ouă
  • Zinc: carne roșie, organe, stridii, susan, ciuperci shiitake
  • Fier: carne roșie, organe, linte, năut etc.
  • Fluor: furnizat în principal de apele minerale
  • Cupru: fructe de mare, ouă, carne roșie și organe
  • Cum se măsoară oligoelemente?

Fiecare oligoelement poate fi măsurat în sânge printr-un simplu test de sânge și acest lucru vă va permite să știți dacă aveți deficiențe sau dimpotrivă dacă un oligoelement este în exces în corpul dumneavoastră.

Pentru a oferi o îngrijire cuprinzătoare, principalele oligoelemente pot fi căutate simultan. Evaluarea „profilului oligoelementelor” oferă astfel o îngrijire cuprinzătoare, permițând monitorizarea fiabilă și regulată a acestor minerale esențiale pentru bunăstarea noastră.

Mit sau adevar despre necesarul de vitamine, minerale si oligoelemente

  • Bărbații trebuie să ia mai mult fier

FALS. Este invers, deoarece o bună parte din fierul corpului se găsește în hemoglobina celulelor roșii din sânge, pierderea de sânge provocând pierderi de fier. Aportul recomandat  in cazul femeilor este de 16 mg (în cazul menstruațiilor abundente) față de 11 mg pe zi pentru bărbați. Dar bărbații sunt cei care mănâncă cea mai mare cantitate de carne (+ 46%), cunoscută pentru fierul ușor de asimilat. Cu toate acestea, ar trebui să evite să consume mai mult de 500 g pe săptămână, pentru a limita riscul de cancer de colon .

  • Un bărbat sedentar și o femeie atletică au nevoi identice

ADEVĂRAT. Mușchii consumă calorii, iar atunci când faci sport de cel puțin 3 ori pe săptămână, aportul de energie recomandat este de 2.500 până la 2.600 kcal pentru femei și 3.150 până la 3.200 kcal pentru bărbați. Acest lucru este valabil și pentru persoanele care au o activitate profesională foarte fizică: poștaș, îngrijitor etc. Astfel, la aceeași vârstă, o femeie cu un loc de muncă ce necesita efort fizic sau care face sport are exact aceeași nevoie calorică că un bărbat sedentar.

  • Femeile ar trebui să consume mai puțină sare

FALS. Până în 2021, cantitatea zilnică maximă recomandată de sare a fost de 6,5 g pe zi pentru femei și 8 g pentru bărbați. De atunci, recomandările OMS: bărbați sau femei, nu trebuie să depășească 5 până la 6 g pe zi.

  • Bărbații pot consuma mai mult alcool decât femeile

ADEVĂRAT ȘI FALS. În teorie, corpurile barbetilor sunt mai bine echipate pentru a elimina alcoolul. Dar, de fapt, ei beau de trei ori mai mult decât femeile. Recomandările sunt aceleași pentru ambele: maxim 10 pahare (1 pahar = 10 cl de vin) și cel puțin 2 zile fără alcool pe săptămână .

  • Bărbații și femeile au aceleași nevoi nutritive

ADEVĂRAT. Este cazul fibrelor, omega 3, calciului, iodului, seleniului, vitaminelor B12 , C, D și K.

În schimb,

  • nevoile de proteine,
  • lipide,
  • carbohidrați și
  • vitamine din grupa B (cu excepția B12),

sunt corelate cu necesarul de energie, deci în majoritatea cazurilor mai mare la bărbați.

Dar ambele sunt adesea lipsite de fibre, omega 3, calciu, vitaminele C și D. Cauza? Consum insuficient de fructe, legume  produse lactate și pește.

Așa cum am văzut, consumul insuficient al anumitor alimente poate duce la carențe, indiferent dacă este vorba despre bărbat sau femeie.

De aceea, specialiștii recomandă utilizarea unor produse naturale, care să suplinească aceste carențe.

Unul dintre acestea este Centrum pentru bărbați de la A la Zinc de la Ropharma.

 Despre Centrum pentru bărbați de la A la Zinc

Beneficii terapeutice:

  • CENTRUM pentru Bărbaţi oferă o gamă complexă de vitamine, minerale importante şi oligoelemente esenţiale, într-o formulă bazată pe nevoile nutriţionale ale bărbaţilor.
  • CENTRUM pentru Bărbaţi este un supliment alimentar cu multivitamine şi multiminerale. Conţine 23 de vitamine şi minerale esenţiale, doze mai mari de vitamina E, de vitamine B și de magneziu, prin comparaţie cu CENTRUM Complet de la A la Zinc
  • Vitaminele B (B1, B2, B6, B12) şi magneziul, conţinute în CENTRUM pentru Bărbaţi contribuie la metabolismul energetic normal.
  • Vitamina A, vitamina C, cuprul, seleniul şi zincul contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
  • Calciul, magneziul şi vitamina D contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular.
  • Vitamina B1 contribuie la funcționarea normală a inimii. „

Compoziție

Vitamina A (RE) (25%că beta-caroten) 800ug 100%* Vitamina(a -TE) 24mg 200%* Vitamina C 80mg 100%* Vitamina K 30 µg 40%* VitaminaB1 1,8mg 164%* VitaminaB2 2,1mg 150%* VitaminaB6 2,1mg 150%* VitaminaB12 3 µg 120%* VitaminaD 10 µg 200%* Biotina 62,5 µg 125%* Acidfolic 200 µg 100%* Niacina(NE) 20mg 125%* Acid pantotenic 7,5mg 125%* Calciu 200mg 25%* Fosfor 105mg 15%* Magneziu 120mg 32%* Fier 3,75mg 27%* Iod 100 ug 67%* Cupru 0,5mg 50%* Crom 40 µg 100%* Molibden 50 µg 100%* Seleniu 30 µg 55%* Zinc 5mg 50%*

Produsul Centrum pentru bărbați de la A la Zinc poate fi achiziționat din Farmaciile Ropharma, Farmaciile partenere Ropharma și online: https://ropharma.ro/centrum-bărbați-de-la-a-la-zinc-30-comprimate

 

 

Referinte bibliografice:

https://www.sante-sur-le-net.com/nutrition-bien-etre/nutrition/besoins-energetiques/

https://www.femmeactuelle.fr/sante/alimentation-equilibree/besoins-nutritionnels-les-femmes-et-les-hommes-ont-ils-les-memes-2149643

https://www.cerballiance.fr/fr/blog/prevention-nutrition/tout-savoir-sur-les-oligo-elements

https://www.pensersante.fr/une-alimentation-pauvre-en-oligoelements

https://www.eg.be/fr/blog-sante/categories/vitamines-et-mineraux

https://www.vidal.fr/sante/nutrition/corps-aliments/stockage-mineraux-vitamines.html

https://www.familiprix.com/fr/articles/les-vitamines-et-les-mineraux

https://www.caducee.net/Fiches-techniques/mineraux1.asp