Sanatate

Lactoferina a devenit un element cheie, utilizat de la nutriție la cosmetică, de la produse de igienă la suplimente naturale

Lactoferina, găsită în colostru și proteinele din zer, pare să joace roluri biologice foarte diverse și este considerată prima linie de apărare imunitară a organismului.

Datorită afinității sale foarte puternice cu fierul, favorizează absorbția acestuia de către mucoasa intestinală a nou-născuților. De asemenea, are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare, antioxidante și imunomodulatoare.

Lactoferina aparține familiei de citokine, responsabile de răspunsul imun celular, care protejează oamenii de majoritatea infecțiilor și cancerelor.

Un deficit de citokine poate duce la un sistem imunitar slăbit, în timp ce un exces poate crea un răspuns imunitar supraactivat.

Lactoferina funcționează prin reglarea răspunsului imun celular la diferite niveluri. La persoanele sănătoase, se află în prima linie a sistemului imunitar de apărare și protejează deschiderile corpului, cum ar fi ochii, gura, nasul și alte orificii, de invaziile infecțioase.

Lactoferină, o proteină foarte valoroasă

O glicoproteină din familia transferinelor
Lactoferina este o proteină prezentă în mod natural în corpul nostru. Se gaseste in majoritatea secretiilor externe precum laptele, saliva, lacrimi.
Această glicoproteină din familia transferrinei are o afinitate foarte puternică pentru fier. Compus dintr-un singur lanț polipeptidic bilobat, fiecare lob asigură un loc de legare pentru fier. În condiţii fiziologice normale, lactoferina are un nivel scăzut de saturaţie cu fier, aproape de 10 % .

O proteină căutată în nutriție și sănătate

Lactoferina este din ce în ce mai căutată pentru valoarea sa nutritivă. Această proteină (intactă) este compusă din nu mai puțin de 696 de aminoacizi; proporția de aminoacizi bazici (încărcate pozitiv) este mare.

Lactoferina este o proteină prezentă în mod natural în corpul nostru. Este folosită pe piata de nutritie cu aplicatii in alimentatia sugarilor si suplimente alimentare. Lactoferina intră și pe piețele de igienă și frumusețe. Mai recent, cercetarea a deschis noi perspective de aplicare.
Lactoferina din lapte de vacă („ lactoferină derivată din lapte de vacă”) a fost, de asemenea, recunoscută ca ingredient GRAS (General Recognized As Safe ) pentru nutriția sportivilor și funcțională în 2001 și pentru lapte și produsele lactate pentru sugari în 2014 în Statele Unite de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente).

În Europa, lactoferina din laptele de vacă a fost autorizată ca aliment nou pentru utilizare în mai multe categorii de alimente, inclusiv laptele pentru sugari și produsele lactate.

Numeroasele aplicații ale lactoferinei

Lactoferina, un ingredient istoric în alimentația sugarilor
Prezentă în mod natural în laptele de mamifere (a 2-a proteină major

ă din laptele matern), lactoferina bovină suplimentată în laptele pentru sugari este extrem de bine tolerată de acestia. Adăugarea acestuia este autorizată până la 1 g / L în laptele pentru sugari reconstituit (gata pentru consum ) în Europa și China.

Această glicoproteină contribuie la consolidarea sistemului imunitar al nou-născuților. De asemenea, lactoferina este cea care ar putea induce efectul protector recunoscut al alăptării și, astfel, să permită sugarilor să fie mai rezistenți la agenții patogeni. Acesta este motivul pentru care lactoferina suplimentată se găsește de ani de zile în laptele pentru sugari , în special în țările asiatice, dar și în Statele Unite și Europa .

Alte utilizări pentru lactoferină

Alimentația sugarilor este piața principală pentru utilizarea lactoferinei.  Dar alte segmente beneficiază de proprietățile nutriționale și funcționale ale acestei proteine.

Într-adevăr, lactoferina este utilizată pe scară largă ca supliment alimentar,i în special ca imunomodulator. Deși acțiunile sale nu sunt clar elucidate, astăzi putem afirma că întărește răspunsul imun.

Două studii care au implicat voluntari sănătoși, au arătat efecte imunoreglatoare pozitive in cazul consumului de lactoferină din laptele de vacă ( în funcție de profilul inițial al sistemului imunitar al voluntarului) sau de starea pacientilor. Astfel, ar putea actiona chiar asupra activarii sistemului de aparare al pacientilor . Suplimentele alimentare din lactoferină vândute până în prezent pot atinge deja o puritate de până la 96%.

Lactoferina intră pe piața cosmetică

Se foloseste in diverse produse de infrumusetare: machiaj, ingrijire a parului, ingrijire corporala si faciala. De exemplu, actiunea sa antibacteriana este cautata pentru lotiunile de curatare a pielii.

De asemenea, este inclus în formulările de spray-uri de păr pentru hidratarea și netezirea părului. Mai mult, lactoferina stimulează metabolismul pielii și oferă un efect anti-îmbătrânire prin capacitatea sa antioxidantă prin captarea radicalilor liberi.

Beneficiile lactoferinei in igiena bucala

Datorită afinității sale puternice cu fierul, lactoferina poate acționa ca un agent bacteriostatic. Concret, reduce cantitatea de ioni liberi disponibile, incetinind in consecinta dezvoltarea anumitor bacterii si probleme asociate precum respiratia urat mirositoare, carii sau tartru.

Un studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb a evaluat efectele lactoferinei la indivizi sănătoși. O sută cincizeci și șapte de persoane au luat zilnic 200 mg de lactoferină bovină sau un placebo timp de 12 săptămâni.

Rezultatele arată, în comparație cu placebo, scoruri semnificativ mai scăzute ale simptomelor respiratorii și sistemice cu lactoferină. Simptomele respiratorii au inclus iritația gâtului, curgerea și umflarea nasului, expectorație sau răgușeală. Simptomele sistemice au inclus starea de rău sau febră. Activitatea celulelor dendritice plasmocitoide a fost, de asemenea, menținută.

Referinte bibliografice:
https://blog.armor-proteines.com/applications-lactoferrine

Lactoferrine

Sursa foto:

https://www.nutranews.org/fr–immunitaire–la-lactoferrine-premiere-ligne-defenses-immunitaires–221