Beneficiile grăsimilor Omega-3
Dacă sunteți interesat de sănătatea inimii, probabil că ați auzit de Omega-3. Aceste grăsimi sănătoase pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, iar unele cercetări investighează rolul lor în reducerea riscului de a dezvolta demență și boala Alzheimer.
Un aport de Omega 3 este benefic pentru sănătate. Acţionează în prevenirea şi contribuie la reducerea riscurilor de îmbolnăvire a inimii (infarct, colesterol, inimă, artere).
Ce este un Omega 3?
Omega 3 sunt acizi grași polinesaturați, numiți și PUFA. Acestea din urmă, contribuie activ la o serie de funcții, la toate vârstele și, prin urmare, sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului.
Deși sunt prezenti în mod natural în corpul nostru, nu avem capacitatea de a ii fabrica pe toati.
Omega 3 nu poate fi sintetizat de organism (sau în cantități infime) și de aceea trebuie furnizat prin alimente (consum de ulei, pește, semințe, nuci, rapiță etc.)
Despre alimentele cele mai bogate în Omega 3.
Există în principal 3 forme de Omega 3:
- Acid alfa linolenic (ALA), esențial găsit în plante
- Acid gras eicosapentaenoic (EPA)
- Acidul gras docosahexaenoic (DHA), esențial care se găsește în produsele din fructe de mare.
Studiile au arătat că DHA și EPA pot fi asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare.
Aceste grăsimi pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de trigliceride și pot preveni formarea cheagurilor de sânge; toți factorii asociați cu bolile de inimă. Ele pot juca, de asemenea, un rol în reducerea inflamației
Beneficiile Omega 3 pentru echilibrul cardiovascular
Consumul de omega 3 este necesar la toate vârstele vieții, fie că este copilărie, bătrânețe sau în timpul sarcinii. Studiile științifice au relevat importanța acestor acizi grași polinesaturați în multe funcții ale organismului.
Astfel, acidul gras docosahexaenoic (DHA) contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. În plus, acest omega 3 contribuie și la menținerea acuității vizuale.
Duoul DHA și EPA are o implicație puternică în funcția cardiovasculară. Într-adevăr, studiile științifice au arătat că acești omega 3 contribuie la echilibrul bun al activității cardiovasculare.
Omega-3 din pește
DHA și EPA se găsesc în pește și fructe de mare.
În prezent, nu există un aport alimentar de referință pentru acest tip de omega, dar medicii recomandă consumul între 100 și 160 mg de DHA și EPA pe zi. Doza terapeutică recomandată pentru sănătatea inimii este mai mare; consultați-vă medicul pentru a afla ce este potrivit pentru dvs.
Peștele este cea mai bună sursă de DHA și EPA. Toate tipurile de pește sunt bune pentru sănătatea ta, dar peștele gras de apă rece, cum ar fi somonul și tonul, conțin mai mulți omega-3 decât alte specii.
Ouăle și laptele bogate în Omega-3, care provin de la animale ale căror diete este îmbogățită cu omega-3, pot adăuga, de asemenea, cantități mici de DHA în dietă.
Iată câteva sfaturi pentru a adăuga ALA în dieta ta:
- adăugați semințe de în măcinate la fulgii de ovăz sau la iaurt
- adăugați nuci în salată sau brioșe
- înlocuiți ouăle obișnuite cu ouă îmbogățite cu omega-3
- folosiți ulei de semințe de în sau ulei de canola pentru sosurile de salată sau pentru gătit.
Omega-3 și colesterolul
Colesterolul este o boală răspândită, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Promovata de o alimentație dezechilibrată și exerciții fizice insuficiente, poate avea consecinte nocive asupra sănătății inimii persoanelor care au niveluri prea mari ale acestuia (ale colesterolului).
Boli cardiovasculare, probleme cardiace, infarct miocardic sunt corelate cu valori mari ale colesterolului. Consecințele unui nivel prea mare de colesterol pot fi teribile, și chiar fatale. Din fericire, avem deja toate soluțiile pentru a recăpăta sănătatea optimă a inimii, în special datorită omega-3.
Efectele Omega-3 asupra colesterolului
Multe studii științifice au fost efectuate până acum. Acestea au fost menite să clarifice rolul jucat de omega-3 în organism . Și în special asupra sănătății cardiovasculare, precum și asupra nivelului de colesterol din sânge. Știm acum că acești acizi grași esențiali au o influență semnificativă asupra nivelului de colesterol al fiecăruia dintre noi.
Omega-3 în raportul total HDL/colesterol
Acizii grași Omega-3 ajută la stimularea producției și asimilării colesterolului HDL, care corespunde „colesterolului bun”.
Rolul acestuia din urmă este de a colecta colesterolul „rău” stocat în artere și de a-l transporta la ficat, pentru a permite tratarea și eliminarea acestuia.
În acest sens, omega-3 promovează un raport bun între colesterolul HDL și colesterolul total. Într-adevăr, acţionează atât asupra colesterolului bun, cât şi asupra colesterolului rău: îl cresc pe primul şi ajută la reducerea celui de-al doilea.
Acizii grași esențiali care sunt omega-3 contribuie la creșterea „colesterolului bun” în organism, în special atunci când sunt consumați în detrimentul acizilor grași saturați.
Deci este important să alegeți cu atenție sursele alimentare de lipide. Pentru a beneficia de un echilibru bun intre colesterolul HDL și colesterolul total, trebuie să mențineți o proporție de acizi grași mononesaturati în alimentație. Dar evitați și grăsimile saturate sau trans.
Omega-3 și sănătatea inimii noastre
Acizii grași Omega-3 influențează semnificativ tensiunea arterială la persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
Astfel, ele promovează „colesterolul bun” în detrimentul celui rău din corpul nostru.
În general, se consideră că ele ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge din organism cu 15 până la 30% .
Dar asta nu este tot ! De asemenea, știm că acești acizi grași esențiali previn și limitează formarea plăcilor de colesterol în sistemul cardiovascular. Ele păstrează astfel sănătatea inimii și asigură buna funcționare a acesteia.
Consumul de acizi grași Omega-3 este în general asociat cu o reducere a riscului cardiac, așa cum se arată în studiul realizat la Lyon de Michel de Lorgeril și alți cercetători. Acest studiu a evidențiat eficacitatea dietei mediteraneene (bogată în acizi grași omega-3 din diverse surse) asupra nivelului de colesterol din sânge și asupra sănătății inimii.
Cum să folosiți omega-3 pentru a reduce nivelul de colesterol?
Omega-3 sunt considerate grăsimi bune, atât esențiale, cât și benefice pentru sănătatea noastră. Și pentru sistemul nostru cardiovascular. Pentru a beneficia de beneficiile lor, ar trebui să fie incluși într- o dietă sănătoasă și echilibrată . Și să-i însoțească cu activitate fizică medie și regulată.
Pentru a afla dacă un supliment de omega-3 este potrivit pentru dvs. și pentru a vă asigura că nu interacționează cu medicamentele dvs. sau ar putea să nu vă fie recomandat din cauza unor afecțiuni medicale specifice, discutați cu medicul dvs. furnizor de servicii de sănătate (medic, farmacist sau dietetician).
Suplimentele pot fi o opțiune dacă nu mănânci pește sau alimente imbunatatite. De asemenea, medicul poate recomanda suplimente cu ulei de pește ca tratament pentru bolile de inimă atunci când sunt necesare doze mari.
Despre Omegacord
Omegacord de la Ropharma este unul dintre aceste produse. Este este un supliment alimentar care favorizează nivelul corect al colesterolului și al trigliceridelor din sânge. Conține ulei de pește.
Efectul benefic se poate vedea după minim 1 lună și se recomandă utilizarea în cure de 3 luni.
Omegacord poate fi achizitinat din farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma si online: https://ropharma.ro/products/omegacord
Sursa:
https://www.laboratoire-lescuyer.com/blog/nos-conseils-sânte/quels-sont-les-bienfaits-des-omega-3-sur-l-organisme
https://www.coeuretavc.că/articles/les-bienfaits-des-gras-omega-3