Sanatate

Care este legătura dintre obezitate și diabet?

Obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2

Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt strâns legate. Mecanismele  de rezistență la insulină  se pot dezvolta în prezența excesului de greutate. Pancreasul trebuie apoi să producă o cantitate mai mare de insulină în sânge pentru a menține un nivel constant de zahăr.

Diabetul și obezitatea sunt două epidemii majore care se răspândesc în întreaga lume.

Observația este simplă: există 400 de milioane de adulți obezi pe Pământ și vor fi peste 700 de milioane în 2025.

Obezitatea ar putea deveni principala cauză de deces în SUA în viitorul apropiat.

În ceea ce privește diabetul, există 246 de milioane de diabetici în lume. În fiecare an, 7 milioane de oameni dezvoltă diabet, sau două în fiecare secundă! Vor fi 380 de milioane în 2025. Dacă numărul cazurilor crește în Europa și America, asistăm la o adevărată explozie în China și India.

Diabetul înmulțește riscul de deces cu 2, deci este responsabil pentru 3 milioane de decese și un milion de amputații.

Obezitatea și diabetul: boli strâns legate

Dacă epidemiile de diabet și obezitate par să urmeze aceeași progresie, nu este o coincidență: aceste două boli sunt strâns legate, până la punctul în care vorbim adesea de o epidemie de „diabeză”.

În primul rând, trebuie să facem distincție între tipurile de diabet 1 și 2.

„Dacă nu toți oamenii obezi devin diabetici, dimpotrivă, trei sferturi dintre pacienții diabetici sunt obezi”, subliniază profesorul Michel Pinget, șeful departamentului de endocrinologie de la Spitalul Universitar din Strasbourg.

Obezitatea și diabetul: cauze comune?

Deci, cum putem explica aceste legături dintre cele două boli?

Observația este simplă: 90% din diabetul de tip 2 apare după creșterea în greutate.

Dar, așa cum subliniază profesorul Pinget: „excesul de greutate singur nu este suficient pentru a provoca boala. Dacă nu ești predispus, chiar dacă ai 200 kg, nu vei dezvolta niciodată diabet”.

Prin urmare, este necesar un fond genetic prealabil, care vă duce la diabet în cazul unui dezechilibru alimentar și al creșterii semnificative în greutate.

În acest caz, mecanismul de la originea diabetului este direct legat de kilogramele: rezistența la insulină.

Pentru că înainte de apariția diabetului adevărat, boala se dezvoltă insidios, cu rezistență progresivă la acțiunea insulinei (un hormon care ajută la scăderea glicemiei și la stocarea acestora).

Organismul este obligat să producă din ce în ce mai mult, până când nu mai este suficient, iar acest lucru provoacă diabet.

Cauzele rezistenței la insulină sunt:

  • îmbătrânirea (și în special pierderea musculară legată de vârstă)
  • dieta grasa și dulce
  • sedentarismul
  • urbanizarea
  • stresul

Observația este așadar simplă: două dintre cele patru cauze ale rezistenței la insulină sunt comune obezității: dieta și stilul de viață sedentar.

Obezitatea și sindromul metabolic

Legătura dintre obezitate și diabetul de tip 2 provoacă ceea ce se numește sindrom metabolic.

Acest sindrom corespunde unei acumulări de grăsime abdominală (circumferința taliei mai mare de 94 cm la bărbați și 80 cm la femei), plus două dintre următoarele patru anomalii:

  • hipertensiune arterială moderată ,
  • zahăr din sânge mai mare de 100 mg/dL,
  • anomalii ale lipidelor din sânge (tipuri de grăsimi): prea multe trigliceride , HDL-C insuficient sau „ colesterol bun ”.

Prezența sindromului metabolic crește semnificativ probabilitatea unui incident cardiac.

Tratarea excesului de greutate pentru a vindeca diabetul

Când diabetul este gestionat, tratamentul trebuie să ajute la evitarea complicațiilor, în special a celor cardiovasculare.

Aceasta se bazează pe diferiți factori:

  • controlul zahărului din sânge ,
  • al colesterolului ,
  • al tensiunii arteriale (70% dintre diabetici sunt hipertensivi).

Dar mai presus de toate, diabeticul trebuie să slăbească 10% din greutate și trebuie să practice o activitate fizică regulată. Pentru că excesul de greutate crește foarte mult riscul de complicații.

Tratamente antidiabetice care favorizează creșterea în greutate

Pe lângă dietă și activitate fizică, diabeticii de tip 2 pot fi supuși tratamentului (antidiabetice orale sau insulină).

Dar asistăm totuși la un adevărat paradox, așa cum subliniază profesorul Pinget: „Cu cât tratăm mai bine diabetul, cu atât controlăm mai mult nivelul zahărului din sânge și cu atât mai mulți oameni se îngrașă”!

Acest fenomen este legat în special de un echilibru glicemic mai bun: nu mai pierdem zahăr în urină, dar, ca urmare, caloriile sunt mai bine stocate și câștigăm câteva kilograme.

Acest lucru este valabil mai ales pentru antidiabeticele orale (cu excepția unui produs care are un efect de „ardere a grăsimilor”).

Dar atunci când pacienții trec la insulină, se îngrașă și câteva kilograme (5 în medie în primul an).

Mai mult, creșterea în greutate în timpul tratamentului cu insulină este a doua cea mai mare îngrijorare pentru pacienți, după teama de hipoglicemie.

Motivele acestei creșteri în greutate sunt numeroase:

  • Aportul alimentar „defensiv”, pentru a evita hipoglicemia care poate apărea la injecțiile cu insulină;
  • Efectul insulinei asupra sistemului nervos central;
  • Un efect anabolic al insulinei, care promovează depozitarea grăsimilor.

Această creștere în greutate în timpul tratamentului poate avea un efect dăunător la pacienții care sunt deja supraponderali sau obezi, în special făcând mai dificilă atingerea obiectivelor stabilite.

Vă rugăm să rețineți, totuși: nu toate insulinele au același efect, iar cele mai recente nu au același impact asupra greutății. În special, un anumit tip de insulina, provoacă mai puțînă creștere în greutate la diabetici.

Astăzi, tratamentele au acțiuni vizate atât asupra supraponderalității, cât și asupra diabetului. Un studiu studiu Xendos a arătat că ar putea permite pierderea în greutate, reducând în același timp cazurile de diabet.

Un nou medicament încă neaprobat pare deosebit de eficient atât împotriva diabetului, cât și a obezității: care acționează atât asupra producției de insulină, cât și asupra apetitului. Nu numai că reduce zahărul din sânge, dar provoacă pierderea în greutate.

În timpul studiilor efectuate pe pacienți cu un indice de masă corporală de 35 (greutate adesea mai mare de 100 kg), s-au observat pierderi de 7 kg în medie: 75% au pierdut mai mult de 5% din greutate, 25% au pierdut chiar și mai mult de 10%.

Vă trebui să așteptăm restul încercărilor pentru a ști dacă acest nou tratament își ține toate promisiunile.

Dar oricare ar fi tratamentul, recomandarea de a consuma o alimentație mai echilibrata rămâne esențială. Și activitatea fizică este, de asemenea, esențială pentru a acționa atât împotriva greutății, cât și pentru a promova controlul zahărului din sânge.

Indiferent dacă ești supraponderal sau nu, dacă ești sau nu diabetic, mâncatul și mișcarea fizica  rămân cheile sănătății. Pentru că niciodată nu este prea târziu să faci ceea ce trebuie.

Așa cum am putut vedea, exista tratamente, alimentația adecvata și exercițiul fizic (mișcarea) rămân principalele recomandări, «litera de lege» în cazul persoanelor supra-ponderale și /sau diabeticilor.

Uneori, pur și simplu persoanele afectate nu pot urma recomandările, sau efectele sunt atât de mici și greu de obținut, încât aceștia se descurajează, intra într-un cerc vicios, greu de « rupt ».

„Problema este că 80% dintre pacienții cărora li se spune să mănânce mai bine și să facă mișcare nu le respectă recomandările”, subliniază profesorul Pinget.

Tocmai de aceea, specialiștii recomanda utilizarea unor suplimente naturale, eficiente.

Unul dintre acestea este Glycofit de la Ropharma.

Beneficii terapeutice ale Glycofit:

  • Reduce valorile postprandiale ale glicemiei prin inhibarea alfaglucozidazei şi absorbția carbohidraților la nivelul proximal al intestinului subțire;
  • Promovează secreția de insulină de către celulele ßpancreatice;
  • Îmbunătățește metabolismul glucidic și sinteza de glicogen hepatic, micșorând astfel nivelul glicemiei serice;
  • Sensibilizează receptorii la insulină;
  • Prin creșterea acidității conținutului intestinal, inhibă microflora patogenă
  • Efect hipoglicemiant comparabil cu preparate sintetice – inhibitori ai alfaglucozidazei;
  • Posibilitatea administrării la pacienții cu alterare a testului de toleranță la glucoză și la cei din grupa de risc;
  • Posibilitatea combinării cu antidiabetice orale şi insulină;
  • Nu este contraindicat în perioada sarcinii și lactației;
  • Posedă efecte benefice suplimentare: antioxidant, adaptogen, expectorant, diaforetic, hipolipidemiant;
  • Preparat naturist fără contraindicații;
  • Fără riscuri de hipoglicemie;
  • Preparat lipsit de reacții adverse

Detalii despre produs:

Glykofit este un produs natural, ce acţionează prin inhibarea enzimei alfaglucozidază şi împiedică absorbţia de glucoză la nivel intestinal;

Este propus că un preparat de primă alegere pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip II, recomandat şi că adjuvant în diabetul zaharat tip I, în sindromul metabolic şi că remediu benefic pentru persoanele cu prediabet şi din grupa de risc: persoane obeze, mai ales cele cu obezitate abdominală, persoane cu antecedente heredocolaterale de diabet zaharat, persoane cu vârsta peste 45 ani, persoane cu afectare coronariană preexistentă, afectare cerebro-vasculară, boală arterială periferică sau HTA, persoane cu dislipidemie, femei cu istoric de diabet gestaţional sau macrosomie, femei obeze cu boala ovarelor polichistice, persoane cunoscute anterior cu stări prediabetice.

Produsele naturiste reprezintă o bună metodă de menţinere a nivelului glicemiei sub control. Extractul de dud alb se numără printre remediile eficiente în menţinerea nivelului glicemiei în limite normale. Beneficiile medicale ale dudului alb sunt multiple:

  • Fructele de dud alb sunt folosite pentru eliminarea stării de oboseală, a stărilor de ameţeală, a anemiei şi a incontinenţei;
  • Frunzele de dud alb ajută la eliminarea toxinelor din corp prin intermediul transpiraţiei, în timp ce scoarţa şi rămurelele sunt utilizate în scăderea presiunii sangvine;
  • Este benefic şi în anumite afecţiuni cronice ale tractului digestiv, în îmbunătăţirea digestiei, stimularea apetitului şi a secreţiei de acid gastric şi în eliminarea constipaţiei;
  • În medicina chineză, fructele de dud alb sunt folosite pentru tratarea albirii premature a părului, purificarea sângelui şi combaterea diabetului;
  • Scoarţa de dud alb este indicată în calmarea tusei, a febrei, a durerilor de cap şi a ochilor roşii şi uscaţi;
  • Frunzele de dud alb acţionează stimulând sistemul nervos şi tractul digestiv. Au, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului respirator şi cardiovascular, precum şi a sistemului urinar

Glykofit este recomandat după vârstă de 12 ani.

Compoziție: Morus alba

Despre Dudul alb

Dudul alb (Morus alba) este un arbore originar de la poalele munților Himalaya. Cultivate din cele mai vechi timpuri, frunzele, scoarța, rădăcinile și fructele sunt folosite în medicina tradițională asiatică pentru a susține funcționarea ficatului, inimii, rinichilor și a vitalității organismului.

Numeroase studii științifice au demonstrat eficacitatea și siguranța extractelor de frunze de dud alb, în principal legate de concentrația unui ingredient activ:  1-deoxinojirimicină (DNJ), un iminozahar natural.

Acesta din urmă limitează absorbția intestinală a glucozei, reglează vârfurile de zahăr din sânge și susține funcția cardiovasculară.

În ciuda numelui său, dudul alb sau dudul japonez nu are nimic de-a face cu fructele de pădure. Dudul alb a fost odată cunoscut în sudul Franței și în Asia pentru sericultură, de fapt, frunzișul său a servit drept hrană viermilor de mătase.

Acum se întoarce în grădinile cunoscătorilor, cultivate pentru umbra plăcută a frunzișului său gros vara sau pentru fructele bogate în vitamine.

Este recomandat să fie plantată acolo unde crește vița de vie. Nu tolerează bine pulverizarea, dar este rezistent la secetă.

Povestea dudului alb este strâns legată de cea a mirodeniilor. A fost adus la noi pe aceeași rută, pornindu-se din China, arabii fiind cei care l-au răspândit mai apoi în întreg Bazinul Mediteranean.

 Fructul

Fructele care seamănă ușor cu murele mari sunt verzi când sunt imature, devin albe sau ușor gălbui când sunt coapte.

Dudul, bogat în antioxidanți și fibre, are o aromă blândă, dulce. Vom consuma fructe crude sau uscate cu amestecuri de semințe de exemplu. Dudele conțîn mai puțîn zahăr decât stafidele.

Putem consuma și frunze albe de dud în ceai de plante.

Părțile care se pot folosi: frunzele, ramurile, fructele sau scoarța de la rădăcini.

Constituenții săi chimici- flavonoizi, antocianine și artocarpi în frunze, iar în fructe vitaminele A, B1, B2 și

Uneori confundat cu dudul negru, dudul alb are proprietăți medicinale interesante pe care medicii tradiționali chinezi le cunosc deja de mii și mii de ani.

Este o plantă folosită în scopuri terapeutice pentru:

  • efectul sau tonic (poate facilita digestia),
  • depurativ (ajută organismul să se debaraseze de toxine și de alte deșeuri sau impurități),
  • ebrifug (ajută la scadera febrei),
  • analgezic (alungă durerile) și
  • sudorific (provoacă transpirația).

 Este indicat în tratarea problemelor digestive, atunci când te confrunți cu o digestie dificilă, pentru febră sau pentru dureri de dinți.

Dudul alb este și un anxiolitic natural care poate să acționeze foarte eficient pentru a trata anxietatea, nervozitatea, vertijul sau problemele legate de insomnia.

Dudele albe, fructele dudului alb sunt eficiente în tratarea răcelii, a tusei productive, a secreției bronșice, sau a insomniei. Sunt indicate și pentru a trata febra, vertijul, iritarea ochilor sau durerile de cap și gât.

Sucul de fructe este reputat pentru proprietățile sale tonice și purificatoare.

Elixirul și siropul de fructe sunt remedii antianemice, care pot fortifia acuitatea vizuală.

Siropul de fructe coapte se poate folosi pentru a trata angina sau stomatita ulceroasă.

Scoarță de la rădăcinile dudului alb se poate folosi pentru a trata durerile de dinți. Are și un efect laxativ.

Rămurelele se pot folosi pentru a combate retenția de apa și pentru a trata durerile articulare.

Care sunt beneficiile frunzelor de dud alb?

Frunzele dudului alb sunt foarte bogate în calciu, magneziu, potasiu, vitaminele A, B1, B2 și C, dar și în aminoacizi. Acestea conțîn și fitosteroli și steroli care sunt folosiți de către medici pe post de suplimente

Medicina tradițională chinezească folosește frunzele de dud alb de secole pentru a controla nivelul de zahăr din sânge.

Frunzele de dud alb au și proprietatea de a favoriza pierderea de greutate, ceea ce este probabil rezultatul proprietății sale de a controla zahărul care este absorbit de către organism.

Frunzele dudului alb, preparate sub forma de ceai se pot folosi în următoarele cazuri:

  • gripa însoțită de febră, de dureri de gât, de tuse sau de dureri în piept.
  • o stare de sete importantă.
  • ochi roșii.
  • ohi care dor.
  • gura și gâtul uscate.
  • o răceală comună cu dureri de gât, cu ochi roșii și eventual și febră.

 Dudele albe: proprietăți și beneficii

Dudele albe, fructele dudului alb uscate sunt extrem de delicioase și de nutritive și au o mulțime de beneficii. Cel mai adesea, acestea se compară cu Goji sau cu Physalis. Sunt foarte bogate în antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor legate de îmbătrânire.

Dar, dudele albe sunt populare și datorită faptului că sunt foarte bogate în vitamina C și în fier, adică elemente cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Conțin și cupru, fosfor sau magneziu.

Beneficii ale dudelor albe:

  1. Ajută la controlarea zahărului din sânge

Dudele albe uscate conțîn jumătate din aportul de zahăr găsit în stafide și multe alte fructe uscate. Frunzele de dud conțîn anumite substanțe chimice care pot ajuta la stabilizarea zahărului din sânge și funcționează precum medicamentele tradiționale utilizate pentru cei cu diabet de tip 2. Acestea încetinesc descompunerea zaharurilor în intestine, astfel încât zahărul și carbohidrații sunt absorbite lent în sânge.

  1. Conțin mulți antioxidanți

Corpul nostru are nevoie de antioxidanți pentru a lupta împotriva radicalilor liberi și să se apere de boli. Dudele albe sunt o mare sursa de antioxidanți și resveratrol. Un studiu realizat de Centrul de Sănătate și Știință din Texas, a descoperit că resveratrolul are proprietăți de combatere a mai multor tipuri de cancer și boli de inima. Totodată, acesta reduce inflamațiile și are un efect pozitiv asupra îmbătrânirii organismului și a lipidelor.

  1. Reduc colesterolul

Un studiu realizat în Japonia a constat că frunzele de dud pot ajuta la scăderea colesterolului și reduc riscul de acumulare a plăcilor în artere. Pentru sănătatea inimii tale încearcă un ceai din frunze de dud alb.

  1. Îmbunătățesc imunitatea

Conțin o cantitate mare de vitamina C și flavonoide care stimulează în mod natural imunitatea, prevenind gripa, tusea și alte afecțiuni.

  1. Ajută la scăderea în greutatea

Un studiu efectuat în Italia a descoperit că dudele albe au efecte pozitive și remarcabile în ceea ce privește pierderea în greutate. Acestea nu conțîn grăsime saturata, ceea ce le face o opțiune gustoasa și sănătoasă pentru persoanele care se uita la greutatea lor.

  1. Ajută în cazul problemelor pielii

Frunzele de dud pot fi cea mai bună varianta în ceea ce privește unele probleme ale pielii, cum ar fi semne lasate de acnee sau roșeață. Totodată ajuta la întinerirea pielii pentru a o face mai luminoasă și o tratează pe cea uscată și sensibilă. Detoxifică pielea, lăsând-o moale și strălucitoare.

  1. Elimină toxinele

Fructele și frunzele de dud alb ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin intermediul transpirației. De asemenea îmbunătățesc digestia, stimulează apetitul și secreția acidului gastric, eliminând constipația.

Precauții:

Chiar dacă dudele albe sunt considerate sănătoase și bune, femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să le evite, deoarece nu se știe cu exactitate ce efecte ar putea să aibă.

Principalele 8 beneficii ale dudelor

Printre beneficiile pentru sănătate ale dudelor se numără abilitatea de a îmbunătăți digestia și de a reduce colesterolul. Află mai multe despre aceste fructe atât de gustoase și sănătoase, de beneficiile cărora, din păcate, nu profităm cât ar trebui.

Dudele sunt fructele dulci ale dudului, un pom fructifer care creste în diverse zone temperate ale lumii.

De fapt, cele mai multe varietăți prezente în multe părti ale lumii sunt considerate “native” în zonele respective, fiind atât de răspândite.

Denumirea științifică a dudelor depinde de specie, însă cele mai comune sunt Morus australis și Morus nigra, dar sunt zeci de alte varietăți la fel de savuroase.

În ceea ce privește aspectul, dudele cresc foarte repede când sunt tinere, însă apoi își încetinesc creșterea pe măsură ce își schimbă culoarea de la alb sau verde la nuanțe de roz sau roșu, ajungând în cele din urmă la un mov închis sau chiar negru.

În preparatele culinare, gustul dulce sau acrișor al dudelor este potrivit pentru pregătirea șerbetului, a gemurilor, a dulcețurilor, a jeleurilor, a tartelor cu fructe, a plăcintelor, a vinului, ceaiului și a unor lichioruri.

Duzii mai au și o altă funcție, în afară de faptul că furnizează niște fructe delicioase. Frunzele de dud sunt o importantă sursă de hrană pentru viermii de mătase!

Pentru oameni, dudele sunt delicioase, dar reprezintă, în același timp, o sursă bogată de elemente cu o compoziție nutrițională unică, ce au un impact semnificativ asupra sănătății. Iată câteva dintre secretele acestor fructe!

Valoarea nutrițională a dudelor

Dudele sunt pline de nutrienți importanți pentru corp, printre care fier, riboflavina, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor și calciu, precum și o cantitate semnificativă de fibre și o gamă variată de compuși organici, printre care fitonutrienti, zeaxantina, resveratrol, antocianine, luteina și alti compuși polifenolici.

Beneficiile dudelor  pentrusănătate ale 

  1. Sănătatea digestivă

Că majoritatea fructelor și legumelor, dudele conțîn fibre alimentare, aproximativ 10% din necesarul zilnic pe porție. Fibrele alimentare ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive dând consistenta scaunului și accelerând astfel tranzitul intestinal, reducând în același timp și apariția constipației, balonării și crampelor. De asemenea, fibrele reglează colesterolul și stimulează sănătatea inimii când sunt consumate în mod regulat.

  1. Circulația

Conținutul bogat de fier din dude, un mineral care nu se găsește în mod obișnuit în fructe, stimulează în mod semnificativ producția de celule roșii din sânge. Acest lucru înseamnă că se vă mari distribuția de oxigen către țesuturile importante și sistemele de organe din corp, ajutând prin urmare la stimularea metabolismului și optimizarea funcționalității acestor sisteme.

 Tensiunea arterială și sănătatea inimii

Resveratrolul este un flavonoid important din categoria de antioxidanți și afectează în mod direct funcționarea anumitor mecanisme din vasele de sânge, făcând că acestea să fie mai puțîn vulnerabile la deteriorarea produsă de angiotensină, care duce la constricția vaselor de sânge.

De fapt, resveratrolul mărește producția de oxid nitric, care este un vasodilatator, relaxând vasele de sânge și reducând formarea de cheaguri și incidentele cardiace, respectiv accidente vasculare sau atacuri de cord. Resveratrolul este prezent în fructele de pădure de culoare închisă, că dudele, precum și în majoritatea soiurilor de struguri, de aceea multe vinuri conțîn acest antioxidant benefic.

 Prevenirea cancerului

Cu o cantitate însemnată de antocianine, vitamina C, A și diverși alti compuși polifenolici și fitonutrienti, dudele se pot lăuda cu un potențial antioxidant de invidiat. Antioxidanții sunt principala linie de apărare contra radicalilor liberi, un produs secundar periculos al metabolismului celular, care pot produce mutații transformandu-le în celule canceroase. Gama diversificată de antioxidanți prezenți în dude înseamnă că pot neutraliza acești radicali liberi rapid, înainte că aceștia să producă pagube prea mari.

 

  1. Sănătatea vederii

Dudele conțîn o carotenoidă numită zeaxantina, care a fost asociată în mod direct cu o reducere a stresului oxidativ asupra anumitor celule oculare, inclusiv macula lutea de pe retină. Zeaxantina funcționează și că antioxidant, prevenind unele deteriorări asupra retinei, cum ar fi cele produse de radicalii liberi care duc la degenerare maculară și cataractă.

 

  1. Sistemul imunitar

Vitamina C este o armă puternică de apărare contra oricărei boli sau patogeni străini din corp de care antioxidanții nu se pot ocupa. O singura porție de dude acoperă aproape complet necesarul de vitamina C pentru corp, iar daca mai adaugăm și mineralele și vitaminele conținute de acest fruct, avem o armă redutabilă contra oricărei boli. Câteva dude consumate dimineața vor fi un ajutor de nădejde pentru sistemul imunitar!

 

  1. Construirea țesutului osos

Dudele conțin vitamina K, calciu, fier, precum și cantități mai mici de fosfor și magneziu, toate fiind benefice pentru construcția și menținerea țesutului osos. Este important că, pe măsură ce înaintam în vârstă, să ne menținem oasele puternice, să acceleram procesul de vindecare sau chiar să inversam evoluția de degradare a oaselor, pentru a preveni dezvoltarea unor boli precum osteoporoza sau alte tulburări osoase asociate cu îmbătrânirea.

 

  1. Antioxidanți și îmbătrânirea prematură

Dudele conțin și multa vitamina A și E, pe lângă o gama larga de carotenoide, precum luteina, beta caroten, zeaxantina și alfa caroten. Toate aceste elemente acționează că antioxidanții și afectează pielea, țesuturile, parul și alte zone ale corpului asupra cărora acționează radicalii liberi. Dudele mențîn aspectul neted al pielii, reduc roșeață și petele și mențin strălucirea parului prevenind acțiunile oxidative ale radicalilor liberi.

Atenționare: Unele dude sunt foarte bune pentru reducerea zaharului din sânge, ceea ce poate fi benefic pentru unii, dar foarte periculos pentru alții. Pot să apară, deși foarte rar, și alergii la dude, de aceea trebuie consumate în moderație și urmărită reacția corpului, mai ales dacă este prima dată!

Este util bolnavilor de diabet

Mai multe studii au descoperit că dudul alb și componentele sale pot ajuta la îmbunătățirea gestionarii zaharului din sânge. De exemplu, potrivit unui studiu din 2008 efectuat pe animale, se pare că o doza de extract de frunze de dud (600 mg/kg greutate corporala) are un impact pozitiv asupra șobolanilor induși de diabet. Poate ajuta la restabilirea celulelor beta care produc insulina, un hormon care ajuta la controlul nivelului de glucoza din sânge. Totodată, un studiu mic efectuat pe un număr de 24 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a arătat că un consum de 1.000 mg de extract de frunze de dud, de 3 ori pe zi, timp de 3 luni, a redus semnificativ nivelul zaharului din sânge după mese, în comparație cu un grup de control. În plus, s-a îmbunătățit nivelurile de hemoglobina A1C.

Are proprietăți antidepresive

Ceaiul din scoarță dudului alb are calități antidepresive, echilibrând sistemul nervos, iar răspunsul la stres poate ajuta la inflamația cronica și schimbările de dispoziție. În plus, daca te confrunți cu o oboseala cronica, sau pur și simplu vrei mai multa energie, o ceașcă de ceai poate stimula atât nivelul fizic, cât și cel mental.

Îmbunătățește memoria

Extractul din frunze a fost studiat pe larg pentru impactul lor asupra memoriei și funcționarii creierului. Astfel,  cercetările arată că utilizarea lui poate stimula activitatea neuronală, ceea ce ar putea ajuta în tratamentul bolnavilor cu Alzheimer.

 

Produsl Glykofit poate fi achiziționat din Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma și online: https://ropharma.ro/glykofit

 

 

 

Referințe bibliografice :

https://medipedia.be/fr/diabete/comprendre/lobesite-et-le-syndrome-metabolique

https://starblog.ro/dud-alb-proprietati-beneficii-mod-de-utilizare-si-contraindicatii/

https://healthy.kudika.ro/articol/healthy/40950/beneficii-sanatoase-dude-albe.html

https://viataverdeviu.ro/beneficii-dude

https://sfatnaturist.ro/dudul-alb-intre-industrie-si-medicina-ce-beneficii-au-coaja-frunzele-si-fructele-sale/#google_vignette

https://ropharma.ro/glykofit