Sanatate

Alimentele care ajuta la protejarea ficatului

Cum să vă ajutați ficatul să se regenereze?

 „Ficatului ii plac meniurile simple, regulate, nu foarte dulci, nu foarte grase, bogate în fibre”, rezumă Pierre Nys în Everything comes from the liver.

Nu este nevoie să te apuci de o cură de anghinare sau ridiche neagră dimineața, la prânz și seara: este mai bine să cunoști baza a ceea ce te poate ajuta să fii sănătos.

Legumele, sărace în calorii, bogate în fibre, vitamine, variate, se dovedesc a fi bune, indiferent de problema ta de sănătate: diabet, colesterol, obezitate.

Un ghid pentru începători? „Legumele ar trebui să ocupe jumătate din spațiul din farfurie”, spune nutriționistul.

Al doilea element cheie al meniurilor tale: fructele.

Da, ai dreptul la ea, în anumite condiții: întotdeauna întreg (la revedere suc), simplu (uitam de lingura de zahar de pe căpșuni) și nu mai mult de 2-3 porțpe zi maxim. Știind că o porție, în limba lui Pierre Nys, este de mărimea unui măr.

Bogate în vitamine, apă, fibre, antioxidanți, te vor ajuta să uiți de produse de patiserie, compoturi exagerat de dulci din magazin, prăjituri, pe scurt toate deserturile industriale de care trebuie neapărat să scapi atunci când ai grijă de ficatul tău.

În sfârșit, al treilea sfat: mănâncă fructe de mare, cu excepția celor ultraprocesate precum rilletele de pește, surimi.

Care sunt cele 43 de alimente care vă protejează ficatul?

După ce au stabilit aceste prime principii, te poți ajuta și tu adăugând în meniuri unele dintre cele 43 de alimente cele mai protectoare pentru ficat. Mică precizare: nutrienții prezenți în aceste alimente „nu au nicio pretenție să vindece vreo tulburare, avertizează Pierre Nys.

Vorbim aici despre prevenire, fie că este primară (înaintea unei probleme hepatice) sau secundară (odată detectată problema, și pentru a încetini progresia acesteia). sau să-i limiteze efectele nocive).

  • Caise: beta-carotenii și potasiul fac parte din super-fitonutrienții ficatului, iar caisele scad si tensiunea arterială.
  • Ananas: pentru potasiu, acid citric și enzime.
  • Usturoiul: alicina și seleniul său sunt supernutrienți hepatici, este, de asemenea, anti-colesterol și un antibiotic natural.
  • Migdale: fibre, grăsimi bune, vitamina E protejează împotriva NASH.
  • Anghinarea: este cea mai bogată legumă în polifenoli, care sunt foarte antioxidanți. Cinarina să favorizează secreția și evacuarea bilei, inulina luptă împotriva bacteriilor rele. Se recomanda și în cazuri de diabet și hipoglicemie .
  • Sparanghel: sursa de vitamina A, B, CK, prieten al florei intestinale. Satisfăcător, dar sarac în carbohidrați, manganul sau susține activitatea ficatului, pancreasului și rinichilor. Și stimulează eliminarea renală.
  • Vinetele: Anticolesterol, acționează preventiv împotrivă cancerului hepatic.
  • Avocado: omega 9, luteină, carotenoide, vitamina E, avocado B, este un aliment anticancerigen, anti-colesterol, dar și bun pentru diabetici și persoanele cu risc cardiac .
  • Ovăz: ajută la pierderea în greutate abdominală și protejează împotriva bolilor hepatice.
  • Fructe de pădure: căpșunile, zmeura, coacăzele negre, sunt cele mai bune fructe pentru ficat deoarece sunt foarte bogate în antioxidanți cu puțîn zahar.
  • Sfeclă roșie: Cu betanina, luteina, flavonoidele, potasiul, ajută ficatul să descompună grăsimile și să elimine deșeurile.
  • Cacao slabă: antioxidanții săi ajută la prevenirea NASH. Atenție însă într-un baton de ciocolata , de multe ori ai mai mult zahar decât cacao pura!
  • Cafea: Cofeina și antioxidanții săi îmbunătățesc funcția ficatului, atâta timp cât te limitezi la 2 sau 3 căni pe zi (fără zahăr sau lapte!).
  • Morcovul: potasiul, fibrele și provitamina A ajută la controlul zahărului din sânge, scad tensiunea arterială și colesterolul, cresc nivelul de antioxidanți, favorizează digestia etc.
  • Țelina: promovează producția de norepinefrină, care limitează depozitarea grăsimilor.
  • Alimente cu IG scăzut de amido : este mai bine să folosiți cereale integrale peste paste sau pâine albă. Puteți apela la bulgur din făînă integrală, orez sălbatic, orz, corn, paste cu leguminoase , gris integral etc.
  • Cireșe: este un aliment antiinflamator, bogat în antociani, care stimulează eliminarea și tranzitul urinar.
  • Ciuperci: beta-glucanii lor sunt prebiotice care susțîn imunitatea și sunt super supresoare de apetit. Cele mai prietenoase cu ficatul tău sunt shitake și reishi, asigură medicul.
  • Varza: indiferent de culoarea ei, roșie, verde, albă, este bogată în vitamina C, sulf, minerale care luptă împotriva NASH și ajută la controlul zahărului din sânge și insulinei , utile pentru diabetici .
  • Lămâie: reduce riscul de boli inflamatorii și previne cancerul, că toate citricele .
  • Castraveți, dovlecei, dovlecei: Cucurbitacina susține funcția hepatică.
  • Merișor : bogat în antioxidanți utili pentru prevenirea cancerului la ficat.
  • Curcan : sărac în sare și colesterol.
  • Condimente: toate condimentele conțîn uleiuri esențiale care susțîn funcția hepatică și digestivă.
  • Spanac: bogat în vitamina C și K, antiinflamator și antioxidant.
  • Fructe de mare: bogate în proteine slabe, omega 3, oligoelemente și minerale care ajută la controlul colesterolului și la reducerea riscului cardiac, pe lângă faptul că furnizează seleniu, valoros împotriva cancerului de ficat.
  • Semințele încolțite: „semințele de schinduf, cicoare, țelină, nap și sfeclă roșie sunt deosebit de bune pentru ficat”, asigură medicul. Ceea ce precizează că trebuie să le germinați acasă dar să nu le gătiți altfel își pierd toate beneficiile!
  • Fasole verde: fibrele sale promovează un tranzit bun și, că toate legumele verzi, este foarte bună pentru ficat.
  • Ierburi aromatice: furnizează polifenoli, vitamine și ajută la prevenirea NASH.
  • Ulei de măsline: este anti-colesterol, protector cardiac și foarte digerabil!
  • Legume cu frunze și salate: nutriționistul nu se bate prin tufiș: sunt pur și simplu „genii ale nutriției, singurele alimente care pot fi consumate în voie”.
  • Pepene galben și pepene verde: depurative excelente, ajută ficatul să proceseze amoniacul din digestia proteinelor.
  • Alune și nuci: vitamina E și omega 3 protejează împotriva NASH.
  • Ceapa : este una dintre cele mai bune surse de polifenoli antioxidanți.
  • Măsline: polifenolii săi ajută la prevenirea NASH.
  • Portocala: este buna pentru sănătatea ficatului atâta timp cât consumați maxim o portocala cruda pe zi.
  • Praz: diuretic, bogat în fibre, acționează că suprima apetitului și anti-constipație.
  • Pește: iodul facilitează pierderea în greutate și funcția ficatului.
  • Pui: sărac în grăsimi (cu condiția să îl cumpărați întreg), proteinele sale slabe ajută la funcționarea ficatului.
  • Ridiche neagră: protejează și repară ficatul datorită substanțelor sale sulfuroase și polifenolilor săi particulari.
  • Ceaiul verde: catechinele sale protejează ficatul și distrug excesul de grăsimi hepatice.
  • Tomate: carotenii săi sunt hiperoxidanți. Indicat în toate dietele!

Specialistii recomanda deci, pentru a mentine ficatul in deplina sanatate:

  • atentie sporita atat alimentatiei cat si
  • detoxifierii organismului,
  • mentinerii unui stil de viata sanatos (se recomanda renuntarea la fumat, evitarea mediilor toxice, etc)

In unele cazuri, realizarea acestor cerinte este greu de indeplinit, caz in care se recomnada utilizarea unor suplimente naturale.

Unul dintre aceste produse este Hepazen de la Ropharma.

Despre Hepazen

Hepazen, un puternic hepatoprotector 

Sprijina functionarea normala a ficatului si protejeaza celulele hepatice impotriva hepatotoxinelor, sustine procesul natural de regenerare a celulelor hepatice, ofera protectie ficatului, mentine sanatatea sistemului hepatobiliar.

Compozitie

  • silimarina
  • fosfolipide esentiale
  • cicoare
  • brusture
  • anghinare
  • papadie

Silimarină

Silimarina reprezintă, în esență, un complex de flavonoide extrase din semințele de armurariu. Aceasta se folosește în scop medicinal datorită proprietăților sale antioxidante, detoxifiante și hepatoprotectoare.

La rândul său, complexul conține 7 compuși importanți:

  • Taxifolina
  • Silicristina
  • Silidianina
  • Silibina A si B
  • Izo-silibina A și B

Efectul antioxidant al silimarinei

Extractul de silimarină conține, conform standardizărilor medicale, între 65% și 80% flavonolignani (silibină A și silibină B, izosilibină A, izosilibină B, silicristină și silidianină). Flavonolignanii sunt fenoli naturali compuși dintr-o parte flavonoid și o parte fenilpropan. Conform studiilor de specialitate și al cercetărilor, flavonolignanii sunt bioactivatori naturali.

Aceștia acționează în organism și declanșează mecanismele antioxidante prin activarea factorului nuclear eritroid 2, cunoscut pentru efectul regulator principal în răspunsul citoprotector.

Nu vom intra acum în detalii despre modul în care flavonolignani acționează sau care sunt reacțiile chimice pe care aceștia le declanșează. Prin informația de mai sus, ne-am dorit să conturăm contextul în care sursele citate să poată fi urmărite contextual. Adică, în cazul în care cititorul dorește să aprofundeze subiectul, poate face apel către acele surse.

În termeni inteligibili publicului larg, beneficiile silimarinei sunt:

  • Controlează nivelul de glucoză din sânge
  • Reduce riscul apariției de cancer
  • Ajută detoxifierea hepatică
  • Reduce riscul de apariție al bolilor cardiovasculare

 Fosfolipide esențiale

Afecțiunile hepatice sunt cel mai adesea declanșate de către doi factori: înaintarea în vârstă și stilul nostru de viață.

Fosfolipidele esențiale sunt componente indispensabile în buna funcționare a tuturor structurilor, inclusiv cele hepatice.

Cele mai frecvente fosofolipide esențiale găsite în structurile celulare și subcelulare sunt fosfatidilcolina și fosfatidiletanolamina.

Aceste structuri bi-strato lipidice asigură buna funcționare a sistemelor membranare externe (adică celulare) și interne (adică sub-celulare).

Fosfatidilcolina realizează cel mai important rol în funcționare hepatică deoarece, aceasta asigură transportul transmembranar al diferitelor celule, contribuind astfel la diferențierea, regenerarea și proliferarea celulară.

Validitate eficacități acestor componente în ameliorare și prevenire afecțiunilor hepatice a fost confirmată într-un studiu efectuat pe o perioadă de 26 de ani, mai exact între anii 1988 și 2014. Studiul a presupus comparare rezultatelor obținute de către 3 mari publicații în acest domeniu, anume: Medline, Embase și Cochrane Library[13].

În termeni simpli, fosfolipidele sunt compuși chimici organici, ce intră în alcătuirea membranei ce acoperă celulele din organism. Rolul acestora este de a activa funcțiile celulei, de a menține comunicare între membrane și de a stimula regenerarea celulară. Abilitate de a stimula regenerare celulară îl transformă într-un antioxidant puternic și eficient pentru organism.

Cicoare

Odată cu înaintare în vârstă, funcțiile noastre metabolice își pot modifica activitate. Acest lucru poate duce la slăbire excesivă sau la acumularea unor kilograme în plus. Atunci când luăm în greutate, primele straturi de grăsime se vor forma asupra organelor interne. Cel mai afectat în acest caz este ficatul. Dacă ne dorim ca funcția hepatică să fie normală, trebuie să ne păstrăm o greutate adecvată pentru a nu deregla funcțiile hepatice.

Un ingredient care ne poate ajuta să menținem o greutate corporală optimă este cicoarea.

Aceasta conține o substanță numită inulină care poate ajuta în reglarea greutății corporale. Inulinele sunt grupuri de oligozaharide ce conțin fructoză. Mai mult, aceasta aparține unei clase de carbohidrați denumită fructani. Aceasta are efect probiotic și facilitează producția de bacterii bune în tractul digestiv.

Consumată cu regularitate, inulina poate ajuta o persoană să piardă între 1 și 6 kg în decurs de 12 – 18 săptămâni. De menționat că aceasta se administrează drept supliment alimentar și nu înlocuiește o dietă echilibrată.

Concret, cicoare este o plantă ce conține o substanță numit inulină, ce are efect benefic asupra pierderilor în greutate. Asociat produsului Hepazen, aceasta facilitează diminuarea grăsimilor depuse asupra peretelui hepatic.

Brusture

Brusturele este o plantă a cărei rădăcină este folosită în numeroase compoziții medicale. Spunem acest lucru deoarece, această plante are numeroase beneficii medicale, printre care, dorim să amintim:

Efect diuretic – Acest lucru presupune generarea unor cantități mai mari de urină, de aici fiind vorba despre o activitate renală mai intesă. Beneficiile acestui efect constau în eliminarea toxinelor din organism și din sânge, odată cu impuritățile conținute în urină. Este indicat să ne hidratăm corespunzător în momentul în care consumăm brusture deoarece, compoziția acestuia generează și un efect diaforetic, adică mărește cantitatea de sudoare produsă de corp.

Efect Antioxidant – Brusturele conține trei antioxidanți foarte puternici în lupta cu efectele negative ale radicalilor liberi, aceștia sunt:

Quercetina Aceasta aparține unui grup de compuși vegetali numiți flavonoide. În esență, flavonoidele sunt acei compuși vegetali ce oferă culoare plantelor, mai exact, acea culoare verde. Flavonoidele, și implicit quercetina, au rolul de a prelua o parte din energia degajată de către radicalii liber, astfel încât pagubele produse de către aceștia să fie cât mai mici.

Luteină – Deoarece aceasta are mai multe beneficii asupra sistemului ocular, ne vom limita în a spune că, din punct de vedere hepatic, aceasta joacă rolul de antioxidant,  luptând împotriva efectelor cauzate de către radicalii liberi.

Acizi fenolici – Pentru a face o scurtă introducere, trebuie să menționăm încă de la început faptul că, este un agent fitochimic numit polifenol. Clasa polifenolilor includ  flavonoidele și stilbenele. Despre flavonoie am discutat în cele de mai sus, iar în continuare ne vom rezuma în a spune ce sunt stilbenele. Stilbenele sunt compuși chimic, tot cu rol antioxidant, cel mai cunoscut din clasa fiind resveratorul.

Susține activitatea hepatică – Brusturele are rolul de a susține secreția bilei în organism. Bila are rolul de a elimina toxinele din organismul nostru, după ce acestea au fost metabolizate de către ficat. Dacă secreția bilei nu ar funcționa cum trebuie, toxinele nu ar putea fi eliminate, generând astfel complicații la nivel hepatic și renal.

Anghinare– Având de asemenea efect antioxidant, anghinarea ajută la regenerarea țesutului hepatic și menține normalitate structurilor celulare. Aceste beneficii sunt posibile datorită alcătuirii sale chimice care conține:  polifenoli, acid folic, vitaminele A, B 6 si B12, C, K, fosfor, fier, flavonoide, mangan și inulină. Nu vom intra mai mult în detaliu la această secțiune deoarece am vorbit mai sus de cei mai importanți compuși din acest lanț: polifenoli, acidul folic, flavonoidele și inulina.

Păpădie – Păpădia are două roluri esențiale în organism: echilibrează nivelul de zahăr și are efect diuretic. Prin echilibrarea nivelului de zahăr se pot regla multe procese interne, cum ar fi digestia sau circulația sângelui, de asemenea, menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge previne și apariția diabetului.

Un alt rol foarte important pe care aceasta îl aduce în organism este efectul diuretic. Odată cu eliminarea lichidelor reținute în organism se pierd puține vitamine, electroliți și puțin calciu. Însă, cel mai important este că, prin aceste lichide se elimină și toxinele ce pot declanșa complicații în organism.

 Produsul natural Hepazen poate fi achizitionat din Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma si online:

https://ropharma.ro/hepazen-x30-comprimate?search=Hepazen&description=true

 

 

Sursa:

 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.643357/full

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Silychrystin#section=3D-Conformer

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Silydianin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098397/

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Isosilybin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665566/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7277158/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861608/

https://bmjopengastro.bmj.com/content/7/1/e000368

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-92/chicory

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-chicory

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27178951/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4619305/

https://farmacie.md/ro/article/ce-este-inulina-beneficii-administrare-surse-dozaj/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640510/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7999728/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9348909/

https://basicandappliedzoology.springeropen.com/articles/10.1186/s41936-020-00177-https://www.worldgastroenterology.org/publications/e-wgn/e-wgn-expert-point-of-view-articles-collection/global-burden-of-liver-disease-a-true-burden-on-health-sciences-and-economies

https://afef.asso.fr/le-foie/le-connaitre/la-sante-du-foie/