Deși au o barieră naturală de protecție, ochii noștri frumoși au limite. Într-adevăr, supraexpunerile constante la factori de risc, pot duce la îmbătrânirea celulară oculară accelerată și la alte inconveniente.
Ochii noștri sunt organe foarte fragile, dar atât de importante. În fiecare zi, vederea noastră este supusă multiplelor atacuri externe, în principal razelor UV ale soarelui și ecranelor. Expunerea fără protecție poate fi dăunătoare pentru ochi.
Într-adevăr, indiferent de anotimp, avem în permanență ochii lipiți de ecranele noastre (calculatoare, telefoane mobile etc.), crescând expunerea la lumina nociva, albastră și la razele soarelui.
Ochiul, organul vederii
Ochiul este organul vederii, captează lumini și imagini pentru a le transforma în semnale electrice către nervul optic.
Aceste informații sunt înregistrate și apoi traduse de creier, astfel încât să ne putem interpreta mediul.
Vederea noastră este principala sursă de informații despre lumea exterioară, iar funcționarea ochiului este foarte specifică.
Retina, în special macula, este țesutul ochiului cel mai sensibil la UV.
Este zona de maximă acuitate a ochiului, cea care oferă cea mai mare precizie în ceea ce privește vederea.
Protejată de cornee, iris și cristalin, retina este situată în partea din spate a ochiului.
Expunerea excesivă la poluanți poate provoca îmbătrânirea rapidă și o pierdere a protecției.
De aceea. Este recomandat să luați măsuri preventive protejându-vă de aceste raze de lumină (albastre și UV). Puteți purta, de exemplu, ochelari de soare adaptați razelor UV.
Ce este luteina?
Contrar unor credințe populare, luteina nu este o plantă, ci un pigment galben-portocaliu, de unde etimologia sa latină „ Luteus ” care înseamnă „galben”.
Cu toate acestea, joacă un rol important în corpul nostru și în special pentru sănătatea ochilor și confortul vizual. În plus, spre deosebire de vitamina D, organismul uman nu poate sintetiza luteina, deci aportul acesteia prin alimente este esențial.
Luteina face parte din familia chimică numită „ carotenoizi ”, care reunește aproape 800 de substanțe diferite, dintre care cel mai cunoscut este beta-carotenul din morcovi.
Deși luteina este unul dintre carotenoizi, spre deosebire de beta-caroten, nu este implicată în metabolismul vitaminei A și, prin urmare, nu poate fi considerată o „provitamina”.
Primele elemente din familia chimică a carotenoidelor au fost descoperite și izolate în 1831 de HWF Wackenroder. Abia în 1945 un cercetător, G. Wald, a putut observa prezența și concentrarea lor în retină. Totuși, acest lucru a fost fără a cunoaște rolul lor exact în această locație.
Abia cincizeci de ani mai târziu, spre sfârșitul anilor 1990, am început să înțelegem virtuțile sale în corpul nostru, în special în ceea ce privește vederea și patologiile oculare.
Această descoperire a făcut posibil ca primele suplimente alimentare pe bază de Luteină să apară pe piață în anii 2000.
Aspect, compoziție și format
Ca și alte molecule de carotenoide, luteina se concentrează într-o zonă foarte specifică a retinei, „ Macula lutea ” , dându-i culoarea galbenă foarte caracteristică .
Mai mult, macula își datorează culoarea galbenă prezenței naturale a altor doi pigmenți, zeaxantina și mezo-zeaxantina, care fac parte, de asemenea, din grupa carotenoidelor.
Macula lutea arată astfel ca o „ pătă mică gălbuie ” în centrul retinei numită „ fovea ”. Această regiune precisă și delimitată a ochiului joacă un rol fundamental în procesele vizuale, deoarece acolo se află celulele fotoreceptoare: celulele retiniene capabile să capteze razele de lumină.
Luteina este prezentă în principal în plante, inclusiv în legumele verzi care conțin o mulțime din aceasta substanta.
Legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi varza verde și spanacul, de exemplu, sunt cele mai mari surse vegetale de luteină. Este prezent și în broccoli, porumb, nuci, migdale și fistic.
Luteina este o substanță fragilă și termolabilă (sensibilă la căldură). Astfel, metoda de gătire a alimentelor are un impact semnificativ asupra conținutului final: cu cât legumele sunt gătite mai mult, cu atât va conține mai puțină luteină.
Acesta este motivul pentru care legumele consumate crude oferă mult mai multă luteină decât alimentele gătite mult timp sau în apă, de exemplu.
Pe partea animală , se găsește și, cu niveluri mai mici, în ouă.
În suplimentele alimentare, Luteina este ambalată în principal sub formă de capsule sau tablete, în diferite doze, singură sau combinată cu alte vitamine sau extracte din plante.
Proprietăți și efecte dorite
Situată în partea din spate a ochiului, retina este o membrană specifică a cărei funcție principală este de a converti razele de lumină în impulsuri nervoase care pot fi interpretate de creier.
În centrul retinei, macula (mică pată gălbuie de doi milimetri în diametru) este foarte bogată în două tipuri de fotoreceptori: așa-numitele celule „rod” și așa-numitele celule „con”. Celulele bastonașe sunt esențiale în percepția luminii, alb-negru, în timp ce celulele conice sunt specializate în percepția culorilor.
Acțiune asupra vederii
Luteina este esentiala pentru buna functionare a maculei, asigurand functia esentiala a vederii. Nesintetizată de organism, aportul de luteină se face doar prin aportul alimentar, printr-o dietă sănătoasă și variată.
Atunci când ochii sunt intens folosiți (lucrul pe ecran, conducerea noaptea, purtarea lentilelor de contact etc.), suplimentarea cu luteină ajută la păstrarea confortului vizual și a unei bune acuități oculare, în special prin filtrarea luminii albastre, dăunătoare retinei, emisă în principal. prin ecrane.
Acțiune antioxidantă
Ca și alte elemente care constituie familia chimică a carotenoidelor, Luteina are o acțiune antioxidantă puternică, similară vitaminei E sau C de exemplu.
Această funcție face posibilă captarea radicalilor liberi, acești compuși chimici pro-oxidanți, care accelerează îmbătrânirea celulară, în special asupra celulelor retiniene.
Astfel, luteina ajută la hrănirea și protejarea celulelor noastre de daunele radicalilor liberi prin reducerea stresului oxidativ.
Acțiune asupra anumitor patologii oftalmice
Luteina face obiectul multor cercetări în oftalmologie în întreaga lume, iar rezultatele obținute până în prezent tind să arate o acțiune pozitivă și preventivă a luteinei, asupra retinei, și în patologii oftalmice precum AMD.(Age-related Macular Degeneration) sau chiar cataracta.
Deși luteina nu poate înlocui tratamentele tradiționale, aportul ei ca tratament adjuvant este înțelept, datorită proprietăților sale antioxidante în sfera oculară care ajută la încetinirea progresiei acestor boli.
Specialiștii recomandă adesea suplimentarea cu produse pe baza de luteină.
Unul dintre acestea este Activit Luteina de la Ropharma.
Despre Activit Luteina
Beneficii terapeutice:
- Protectie la nivelul ochiului;
- Protejeaza retina si cristalinul;
- Normalizeaza permeabilitatea capilara, fiind util in ateroscleroza ocular;
- Mentine elasticitatea vaselor sanguine, stimuleaza circulatia microcapilarelo;
- Reduce simptomatologia in retinopatia asociata diabetului;
- Adjuvant in: miopie, astigmatism, ateroscleroza oculara, ulcere corneene, cataracta, glaucom;
- Creste acuitatea vizuala pe timp de noapte;
- Protectie la nivelul pielii si a ochiului reduce riscul la retinopatiile cauzate de varsta;
- Antioxidant in cazul starilor cand apar radicali liberi de oxigen;
Compozitie:
- vitamina A 2500UI;
- vitamina E 15mg;
- luteina 2mg;
Produsul Activit Luteina poate fi achiziționat din Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma și online: https://ropharma.ro/activit-luteina
Sursa:
https://www.natesis.com/bienfaits-complements-alimentaires-naturels/luteine
https://www.dieti-natura.com/plantes-actifs/luteine.html



