Adulți

Deficiența și excesul de vitamine.Test de vitamine și suplimente

Deficitul de vitamine

Lipsa de vitamine poate duce la probleme de sănătate dar la fel poate și un exces de vitamine!

Riscul de deficit de vitamine crește:

–         în caz de dezechilibru alimentar sau alimentație prea puțîn variată;

–         la persoanele cu apetit scăzut;

–         printre vegetarieni care interzic toate produsele de origine animală;

–         în urma utilizării prelungite a diureticelor, laxativelor și altor medicamente, ceea ce duce la creșterea eliminării vitaminelor;

–         în cazul afecțiunilor sistemului gastric și intestinal;

–         după îndepărtarea chirurgicală a unor părți ale sistemului gastric și intestinal.

O deficiență de vitamine poate cauza probleme grave de sănătate.

În prima etapă pot fi observate afecțiuni difuze precum oboseală, dificultăți de concentrare, iritabilitate și insomnie.

Simptomele specifice vor apărea numai după o deficiență prelungită și severă. Un exemplu este decalcificarea osoasă (osteoporoza) cauzată de lipsa vitaminei D.

Excesul de vitamine

„Nu costă nimic să încerci”, s-ar putea gândi în timp ce iei vitamine. Cu toate acestea, în cazul majoritățîi vitaminelor, un exces poate fi dăunător.

Câteva exemple :

Prea multă absorbție a vitaminelor solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A și D, poate provoca otrăvire.

În timpul sarcinii, excesul de vitamine liposolubile poate avea consecințe grave pentru copil.

Nici dozele mari de vitamine solubile în apă nu sunt inofensive. Prea multă vitamina C poate provoca pietre la rinichi, prea multă vitamina B3 poate duce la bufeuri și probleme hepatice, iar prea multă vitamina B6 poate provoca reacțîi neurotoxice.

Adoptarea unei diete echilibrate ajută la prevenirea excesului de vitamine. Supradozajele rezultă, de obicei, din utilizarea necorespunzătoare a suplimentelor.

Test de vitamine și suplimente

Testul de vitamine și suplimente este un test genetic care vă permite să cunoașteți într-un mod personalizat vitaminele și suplimentele care vă vor ajuta să vă simțiți mai bine în activitățile zilnice.

Testul furnizează un raport de rezultate precis și personalizat, cu privire la cele mai bune suplimente și vitamine pentru organism, astfel încât să poți începe un plan personalizat de suplimentare.

Testarea genetică pentru vitamine și suplimente este indicată oricui dorește să-și cunoască starea organismului și să înceapă cu un plan personalizat de suplimentare.

Testul analizează cele mai populare suplimente și vitamine și au fost grupate în funcție de procesele fiziologice pe care le reglează.

În concluzie, analizați atent, împreună cu medicul și farmacistul dvs., care este necesarul dvs. de vitamine.

Specialiștii Ropharma recomanda, în caz de deficit de vitamine,  suplimentul natural Activit Polivit.

Beneficii terapeutice :

Asigura necesarul zilnic de vitamine esențiale;

Eficient în susținerea eforturilor fizice și intelectuale;

Eficient în imunodeficiență cauzata de aport scăzut de vitamine;

Eficient în malnutriție, lipsa poftei de mâncare, convalescenta, amețeli, astenie, reducerea simptomelor sindromului premenstrual, antianemic;

Protecție împotrivă efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi;

Compoziție :

  • vitamina B2 2,2mg;
  • vitamina C 60 mg;
  • vitamina K2 22,5μg;
  • Vitamina A 1,72mg;
  • vitamina B12 6μg;
  • vitamina B1 1,8mg;
  • vitamina B6 2,2mg;
  • vitamina E 27,2mg;
  • vitamina B5 8,9mg;
  • vitamina B7 0,03mg;
  • acid folic 0,04mg;
  • calciu 0.81mg;

Vitamina B2

Vitamina B2, sau riboflavina, este o vitamină solubilă în apă care este, de asemenea, puternică antioxidant. Este una dintre rarele vitamine care sunt produse în organism de bacteriile intestinale, dar în cantitate insuficientă pentru a acoperi nevoile organismului.,

Rolul vitaminei B2

Riboflavina acționează că o coenzima, în calitate de purtător de protoni în reacțiile redox ale mecanismelor energetice și mai ales în oxidare glucoză, responsabilă de eliberarea energie. De asemenea, este implicata în metabolismul vitaminei B6, ciclul niacinei (vitamina B3), ciclul folaților și metioninei (amino acid). Riboflavina participă, de asemenea, la respirație celulară în mitocondrii și îmbunătățește concentrația de hemoglobină în sânge. Vitamina B2 contribuie astfel la repararea mușchilor și la sănătatea pielii și a mușchilor ochilor.

Surse de vitamina B2

–         ficat și rinichi de vițel, junincă sau miel:

–         drojdie de brutărie:

–         brânză moale și crustă înflorit (tip Camembert):

–         pătrunjel uscat,alge

–         șuncă, lapte condensat, lapte praf:

–         calamar:

–         macrou și hering afumat:

–         ouă:

–         alune:

Vitamina B2 nu se teme de căldură. Solubila în apă, se găsește în apa de gătit; Prin urmare, ar trebui să fie preferat.

Semne ale deficitului de vitamina B2

Deficiențele de vitamina B2 sunt foarte rare în țările occidentale și adesea asociate cu alte deficiențe de vitamine. Deficitul de vitamina B2 duce la probleme ale pielii, membrana mucoasă (dermatită seboreică, hiperpigmentare, cheilită) și ochi (fotofobie, hipervascularizare conjunctivală).

Vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este o moleculă esențială care joacă un rol important în metabolismul nostru. Este, de asemenea, un puternic antioxidant. Ajută la lupta împotriva radicalilor liberi care ne atacă ADN-ul și celulele, un fenomen numit în mod obișnuit stres oxidativ.

De asemenea, este implicat în vindecarea și menținerea apărării imune.  Vitamina C trebuie să fie furnizată de dieta noastră, deoarece oamenii nu sunt capabili să o producă. O alimentație diversificată face posibilă acoperirea aportului zilnic esențial. Cu toate acestea, este posibil să vă cunoașteți nivelul de vitamina C printr-un simplu test de sânge în laborator.

Ce este vitamina C?

Acționează împreună cu vitamina E pentru a combate stresul oxidativ. Aceste două vitamine constituie astfel cei doi piloni în lupta împotriva radicalilor liberi.

Vitamina C participă la formarea colagenului esențial pentru producerea fibrelor elastice conținute în vasele de sânge, tendoane, ligamente și gingii. De asemenea, ajută la vindecarea rănilor.

Vitamina C promovează absorbția fierului de către intestin. Datorită acestei vitamine, organismul asimilează astfel mai bine fierul din alimente.

Participă la sinteza diverșilor hormoni și permite buna funcționare a mai multor enzime. De asemenea, joacă un rol în prevenirea bolilor cardiovasculare prin promovarea metabolismului colesterolului. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor hepatice.

Vitamina C îmbunătățește imunitatea prin acțiunea să asupra globulelor albe, la îmbunătățirea apărării antibacteriene.

Metabolismul vitaminei C

În timp ce majoritatea animalelor sunt capabile să producă această moleculă în ficat sau rinichi, majoritatea primatelor (inclusiv oamenii) nu sunt capabile să o facă. Prin urmare, trebuie să fie furnizat de alimente.

Această vitamină este totuși fragilă, este distrusă în contact cu aerul și lumina. În plus, activitatea vitaminică este distrusă de căldură și pierdută în apa de gătit.

Vitamina C este absorbită în intestin și apoi distribuită diferitelor organe pentru a-și juca rolul (creier, ficat, glandele suprarenale, glanda pituitară etc.). Cu toate acestea, nu există depozitare în organism. În cele din urmă este eliminat prin urină.

Unde se găsește vitamina C?

Vitamina C este prezentă în mod natural în unele fructe și legume. Consumul recomandat de 5 fructe și legume pe zi răspunde în mare măsură nevoilor zilnice.

Această vitamină este totuși fragilă, este distrusă în timpul gătirii alimentelor și dispare în apa de gătit. Prin urmare, este necesar să consumați zilnic fructe și legume proaspete și crude.

Câteva exemple de fructe și legume care conțîn vitamina C și care se consumă crude: coacăze negre, pătrunjel, piper, kiwi, ridichi neagră, mango, papaya.Citricele (lămâie, portocală, grapefruit) îl conțîn chiar dacă sunt nu fructele care aduc cel mai mult.

Vitamina K2

După cum sugerează și numele, vitamina K2 este o vitamină esențiala pentru organism, deoarece acest micronutrient joacă multe roluri fiziologice.

Alături de vitamina K1 (filochinonă) și vitamina K3 (menadionă sintetică), vitamina K2 (menachinone) face parte din familia vitaminei K. Sunt un grup de compuși liposolubili, adică sunt solubili în grăsimi și organismul îi poate stoca.

Cu toate acestea, organismul stochează foarte puțînă vitamina K, de unde și importanța de a avea un aport zilnic adecvat.

Vitamina A

În forma să directă- retinol – vitamina A este găsită în alimentele de origine animala. Se afla în cantități importante în ficat, gălbenușul de ou dar și în caviar.

Dar există o altă  sursă devitaminaA sau mai degrabă  provitamina A , o substanță pe care organismul nostru este capabil să o transforme în vitamina A. Șțiți bine această substanță deoarece este beta-caroten. Este prezent în morcovi, spanac, cartofi dulci sau piper roșu, mango și caisele conțîn și ele Vitamina A. Fără a uita deafine și fructele de pădure negre – coacăze negre, afine, etc.

Vitamina A, pe lângă numeroasele beneficii menționate mai sus, are și avantajul dezvoltării vederii nocturne.

Vitamina B12

Ce este vitamina B12

Definiție

Vitamina B12, sau cobalamina, este una dintre cele mai importante vitamine pentru funcționarea organismului uman. După cum sugerează și numele, are un conținut ridicat de cobalt.

Corpul absoarbe cobalamina prin anumite substanțe secretate de stomac. Apoi, este depozitat în diferite organe: inimă, creier, pancreas și ficat.

Supranumită vitamina tonului sau vitamina energiei, vitamina B12 previne lanțul perioadelor de stres și oboseală.

Persoanele care adoptă o dietă vegetariană sau vegană ar trebui să aibă grijă să consume zilnic o cantitate suficientă de vitamina B12, deoarece aceasta este prezentă în principal în alimente bogate în proteine precum carnea, organele și peștele. Această lipsă poate fi completată prin luarea de suplimente alimentare care conțîn cobalamină.

Rolul și beneficiile vitaminei B12

Pentru menținerea sănătățîi, vitamina B12 este esențială și joacă un rol important în buna funcționare a organismului uman. În corpul nostru, efectuează multe acțiuni benefice. Contribuie în special:

  • reducerea oboselii;
  • funcționarea normală a sistemului nervos;
  • funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • metabolismul normal al homocisteinei;
  • metabolismul energetic normal;
  • formarea normală a globulelor roșîi;

Vitamina B12 are multe proprietăți, deosebit de benefice pentru creier, sistemul nervos, precum și pentru menținerea sănătățîi pielii.

Beneficiile pentru creier

Consumul de vitamina B12 are un impact pozitiv asupra activitățîi creierului. Pe termen lung, vitamina B12 acționează asupra creierului, a sistemului nervos central și a măduvei spinării. Contribuie la constituirea neurolemei. Este o teaca de mielina al cărei rol este de a proteja nervii precum teaca izolatoare pentru cablurile electrice.

Degradarea neurolemei poate duce la dezvoltarea tulburărilor de semnal informativ nervos și a bolilor precum scleroza multiplă.

Vitamina B12 joacă un rol foarte important în dezvoltarea funcțiilor creierului. Fără ea, creierul nu s-ar putea dezvolta corespunzător și acest lucru ar putea cauza o afectare cognitivă semnificativă.

Studiile au arătat că acei copii care suferă de deficiență de vitamina B12, adoptând o dietă strict vegetariană și/sau vegană, au o masă cerebrală mai mică decât copiii cu o dietă mai variată. Au fost observate și semne de subdezvoltare mentală. Cu toate acestea, este posibil să se corecteze aceste tulburări prin efectuarea unei cure cu vitamina B12.

Beneficiile pentru piele

Vitamina B12 are beneficii care ajută la menținerea pielii sănătoase prin stimularea metabolismului. Ajută la detoxifierea și fermitatea epidermei.

Vitamina B12 contribuie la reglarea producției de pigment în epidermă. Acest lucru ajută la prevenirea posibilelor pete maronii pe stratul cornos al epidermei.

În cosmetologie, există o serie de creme care conțîn vitamina B12. Aplicate local, aceste creme calmează agresiunile legate de stresul oxidativ asupra pielii. Vezi și rolul B12 asupra părului.

Vitamina B12 împotriva durerilor articulare

Dereglarea sistemului imunitar este adesea cauza durerilor articulare sau a bolilor. Acesta este motivul pentru care este important să oferim celulelor imune toate aporturile necesare pentru a menține organismul în formă bună.

Studiile clinice au fost efectuate pe pacienți care suferă de dureri articulare și au observat un deficit de vitamine B6, B9 și în special B12. În caz de deficiență de vitamina B12, nivelul de homocisteină crește vizibil. Este un aminoacid care poate crea inflamație în prezența durerilor articulare, a durerilor musculare sau a bolilor articulare.

Organismul stochează foarte puțînă vitamina B12 deoarece este o vitamină solubilă în apă. Prin urmare, este necesar să se ingereze o cantitate suficientă pentru a evita durerile articulare și musculare din cauza deficienței de vitamina B12.

O dietă bogată în piridoxină pentru un sistem imunitar puternic

La fel că multe alte vitamine, vitamina B6 este implicată în funcționarea sistemului imunitar. Că atare, vitamina B6 contribuie la integritatea membranelor mucoase. În plus, piridoxina, în complementaritate cu zincul, promovează producerea de anticorpi. În plus, vitamina B6 este antiinflamatoare. Această proprietate ajută la evitarea efectelor secundare ale infecțiilor puternice. Potrivit unor studii, piridoxina ar limita riscul de forme grave de Covid-19.

Deficiența de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 nu este lipsit de riscuri și poate avea consecințe asupra sănătățîi. Pe termen lung, o deficiență de vitamina B12 poate duce la probleme semnificative de sănătate, care pot cauza probleme cardiace.

Deficitul de vitamina B12 se manifestă prin anemie. Acest lucru poate declanșa probleme de memorie, probleme psihice (iritabilitate, schimbări de dispoziție etc.) și probleme nervoase (furnicături în picioare și mâini, neuropatie).

Dietele vegetariene și în special cele vegane nu asigură un aport zilnic suficient de vitamina B12 pentru a menține organismul sănătos.

Pentru a umple acest gol, vegetarienilor și veganilor li se recomandă insistent să consume alimente fortificate. Printre aceste alternative, veți găși în special înlocuitori de carne pe bază de soia îmbogățiți cu vitamina B12 sau băuturi precum laptele de soia sau laptele de orez de exemplu.

De asemenea, seniorii ar trebui să se asigure că își satisfac nevoile de vitamina B12 din alimentele pe care le consumă, deoarece capacitatea de a absorbi vitamina scade odată cu vârsta.

La vârstnici, prea puțînă vitamina B12 poate duce la anemie pernicioasă. Această tulburare de sânge reversibilă provoacă dificultăți de concentrare, gândire și oboseală severă.

Alimente bogate în vitamina B12

În stare naturală, vitamina B12 este prezentă doar în alimentele de origine animală și, prin urmare, nu există în lumea vegetală.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 provin din alimente bogate în proteine precum ouă, carne (ficat, rinichi etc.), pește (hering afumat, ton, somon etc.) și crustacee. De asemenea, se găsește în grupul de alimente Lapte și Alternative.

O dietă bogată în piridoxină pentru un sistem imunitar puternic

La fel că multe alte vitamine, vitamina B6 este implicată în funcționarea sistemului imunitar. Că atare, vitamina B6 contribuie la integritatea membranelor mucoase. În plus, piridoxina, în complementaritate cu zincul, promovează producerea de anticorpi. În plus, vitamina B6 este antiinflamatoare. Această proprietate ajută la evitarea efectelor secundare ale infecțiilor puternice. Potrivit unor studii, piridoxina ar limita riscul de forme grave de Covid-19.

Alimente bogate în vitamina B6 pentru metabolismul globulelor roșîi

Combinată cu vitaminele B9 și B12, vitamina B6 contribuie la reînnoirea globulelor roșîi din sânge. Acest rol al piridoxinei este esențial pentru sănătatea ta. Celulele roșîi din sânge participă la oxigenarea celulelor dumneavoastră. În plus, o deficiență semnificativă de vitamina B6 duce la o formă rară, dar gravă de anemie.

Deficiența de vitamina B12

Indicațîi și doze

Pentru că acesta să-și poată îndeplini toate funcțiile în organism, trebuie să ingerăm vitamina B12 prin alimentația noastră.

În organism, vitamina B12 trebuie să fie prezentă în cantitate suficientă pentru a-și îndeplini funcțiile. Prin urmare, este necesar să consumați zilnic alimente sau suplimente alimentare care îl conțîn.

Pentru adulți și adolescenți cu vârsta peste 13 ani, doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 4,0 micrograme.

Pentru copii, doza zilnică variază în funcție de diferitele grupe de vârstă. Pentru bebelușîi de la 0 la 4 luni, recomandăm 0,5 micrograme de vitamina B12 pe zi. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 13 ani, se recomandă 3,5 micrograme de vitamina B12 pe zi.

Simptome în cazul unei doze prea mari

Un exces de vitamina B12 este foarte rar și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. În caz de supradozaj cu vitamina B12, nu a fost demonstrată nicio toxicitate.

Cu toate acestea, un aport excesiv de vitamina B12 poate provoca o reacție a sistemului imunitar. Consumul în exces de vitamina B12 poate provoca inflamațîi la suprafața pielii și poate provoca apariția unei forme speciale de acnee.

Ingerarea unei doze mari de vitamina B12 poate duce, de asemenea, la apariția stării de greață, amețeli sau bufeuri.

Vitamina B1

Vitamina B1 sau tiamina este solubilă în apă. Tiamina se depozitează foarte puțin în organism, este absorbita la nivelul intestinului subțire (jejun) în cantități foarte mici, și asta chiar și în cazul unei cantități mari în intestin. Din aceste 2 motive, trebuie consumata în fiecare zi. Vitamina B1 nu este foarte rezistentă la căldură (distrusă la aproximativ 100°C); gătirea alimentelor în apă este, prin urmare, responsabilă pentru cea mai mare pierdere de vitamina B1. Într-adevăr, pe de o parte căldura distruge vitamina și pe de altă parte, fiind solubilă în apă, se elimină odată cu apa de gătit.

Rolurile vitaminei B1

Producția de energie: vitamina B1 este implicată, că co-enzimă, în metabolismul și asimilarea carbohidraților, lipidelor și proteinelor furnizate de alimentele consumate.

Sistemul nervos: tiamina este implicată în transmiterea impulsurilor nervoase. Tiamina contribuie la funcțiile psihologice normale, cum ar fi memoria, raționamentul și concentrarea.

Vitamina B1 contribuie la metabolismul energetic normal.

Vitamina B6

Pentru ce se folosește vitamina B6?

Vitamina B6, numită și piridoxină, este esențială pentru sănătatea ta. Contribuie la buna funcționare a sistemului dumneavoastră hormonal, nervos și imunitar. În plus, vitamina B6 participă și la metabolismul aminoacizilor și al celulelor roșîi din sânge. Piridoxina este, de asemenea, implicată în absorbția magneziului

Piridoxina, vitamina bunei sănătăți

Găsită în multe alimente, vitamina B6 acționează asupra mai multor sisteme din corpul tău. Acesta este motivul pentru care o deficiență de piridoxină vă afectează sănătatea generală. În schimb, utilizarea suplimentelor alimentare pentru a-ți suplimenta aportul de vitamina B6 poate avea multe beneficii. Măriți, în detaliu, fiecare rol al vitaminei B6 pentru a înțelege acțiunile sale asupra sănătățîi dumneavoastră.

Aporturi de vitamina B6 pentru activitatea hormonală

Vitamina B6 joacă un rol fundamental în activitatea sistemului dumneavoastră hormonal. Piridoxina ajută la menținerea nivelului de estrogen și progesteron. Acesta este motivul pentru care se numește uneori vitamina pentru fertilitate. Un nivel prea scăzut de progesteron este un factor de infertilitate. În plus, unele studii recente arată că vitamina B6 este implicată și în fertilitatea masculină.

Piridoxina pentru funcționarea sistemului nervos

Foarte puțîn cunoscut, rolul piridoxinei în funcționarea sistemului nervos este fundamental pentru sănătatea ta. Această vitamină este implicată în producerea mai multor neurotransmițători (substanțe chimice care acționează în creierul tău). Cei mai cunoscuți neurotransmițători sunt:

  • serotonina;
  • dopamină;
  • adrenalina
  • norepinefrină.

Aceste substanțe permit schimbul de informațîi între diferițîi neuroni ai creierului tău. Fără ele, corpul tău nu ar putea funcționa, deoarece creierul tău ar acționa într-un mod anarhic.

Un aport optim de vitamina B6 pentru mai multa energie

Deși indirect, rolul vitaminei B6 în lupta împotriva oboselii este de netăgăduit. Piridoxina este implicată în metabolismul energetic în mai multe aspecte. Pe de o parte, promovează producerea de hemoglobină. Acest lucru permite celulelor tale să primească oxigen. Pe de altă parte, vitamina B6 contribuie la metabolismul proteinelor pentru a le transforma în aminoacizi. În cele din urmă, contribuie la sinteza magneziului, un mineral a cărui deficiență provoacă oboseală.

Produse bogate în vitamina B6 pentru a asimila mai bine magneziul

Vitamina B6 este un co-factor de asimilare a magneziului. Adică, corpul tău are nevoie de vitamina B6 pentru a asimila corect magneziul. Cu toate acestea, magneziul este un mineral esențial, responsabil pentru câteva sute de reacțîi enzimatice din corpul tău. Deficiențele de magneziu sunt frecvente. Ele provoacă multe probleme.

Vitamina B6, esențială pentru metabolismul proteinelor tale

Consumul suficient de vitamina B6 permite ficatului să producă fosfat de piridoxal. Acest fosfat piridoxal este esențial pentru utilizarea proteinelor. Într-adevăr, este implicat în sinteza și degradarea anumitor aminoacizi, precum triptofanul, tirozina, cisteina sau chiar metionina.

Cum funcționează vitamina B6 în corpul tău

Când consumați alimente sau suplimente alimentare de vitamina B6, aceasta este absorbită de intestin. Vitaminele B6, indiferent de forma lor, sunt apoi transportate la ficat. Ficatul este organul principal pentru sinteza vitaminelor B6 în piridoxal 5-fosfat. Piridoxal 5-fosfat este forma activă din corpul dumneavoastră. Această formă de vitamina B6 circulă în plasmă și celule roșîi din sânge. Excesul potențial de vitamina B6 este evacuat de rinichi.

Vitamina B6 este un co-factor în multe reacțîi enzimatice din corpul tău. Este implicat în descompunerea proteinelor. Piridoxina acționează și asupra sistemului dumneavoastră nervos și a sistemului imunitar. În cele din urmă, această vitamină promovează o bună sănătate hormonală la femei, precum și un sânge de calitate. Deficiența este rară cu o dietă echilibrată. Excesul este imposibil de realizat prin aportul alimentar.

Vitamina E

Poate ați auzit că vitamina E protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Vă întrebați despre aportul de vitamina E și dacă trebuie să luați un supliment? Citiți mai departe pentru a afla adevărul despre nevoile dvs. de vitamina E.

Care sunt beneficiile vitaminei E?

Vitamina E este un antioxidant puternic a cărui funcție principală este de a proteja organismul de deteriorarea celulelor. Vitamina E poate ajuta, de asemenea, la menținerea unui sistem imunitar sănătos și la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Care sunt nevoile tale de vitamina E?

Surse de vitamina E în dietă

Vitamina E este conținută în principal în alimentele grase, de exemplu: nuci, semințe, avocado, uleiuri vegetale și germeni de grâu. Unele legume cu frunze de culoare verde închis și peștele sunt, de asemenea, surse de vitamina E. Utilizați următorul tabel pentru a alege alimente care conțîn vitamina E.

Trebuie să iau un supliment de vitamina E?

Nu. Majoritatea oamenilor pot obține suficientă vitamina E prin alegerile lor alimentare. Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că organismul nostru poate stoca vitamina E în ficat pentru a compensa viitoarele deficiențe de vitamina E. Persoanele care pot întâmpina dificultăți în a obține suficientă vitamina E sunt cele care urmează diete.foarte sărace în grăsimi sau au medical condițîi care îngreunează absorbția grăsimilor.

Atâta timp cât consumați o varietate de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale și o cantitate moderată de grăsimi nesaturate din uleiuri vegetale, pește, nuci și semințe, ar trebui să aveți un aport zilnic adecvat de vitamina E.

Luarea suplimentelor de vitamina E poate ajuta la prevenirea cancerului sau a bolilor de inima?

Nu. Nu este recomandat să luați suplimente de vitamina E pentru a preveni bolile cronice precum cancerul sau bolile de inimă. De fapt, unele cercetări au arătat că pentru unele persoane, cum ar fi cei care au suferit de boli de inimă, cancer sau diabet, luarea în doze mari de suplimente de vitamina E poate fi dăunătoare. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care administrarea de suplimente de vitamina E poate modifica riscul de boli cronice. Consultați-vă întotdeauna medicul înainte de a începe să luați suplimente de vitamina E.

Cantitatea de vitamina E găsită în multivitamine este considerată sigură și potrivită pentru oamenii sănătoși.

Trebuie să iau un supliment de vitamina E?

Nu. Majoritatea oamenilor pot obține suficientă vitamina E prin alegerile lor alimentare. Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că organismul nostru poate stoca vitamina E în ficat pentru a compensa viitoarele deficiențe de vitamina E. Persoanele care pot întâmpina dificultăți în a obține suficientă vitamina E sunt cele care urmează diete.foarte sărace în grăsimi sau au medical condițîi care îngreunează absorbția grăsimilor.

Atâta timp cât consumați o varietate de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale și o cantitate moderată de grăsimi nesaturate din uleiuri vegetale, pește, nuci și semințe, ar trebui să aveți un aport zilnic adecvat de vitamina E.

Luarea suplimentelor de vitamina E poate ajuta la prevenirea cancerului sau a bolilor de inima?

Nu. Nu este recomandat să luați suplimente de vitamina E pentru a preveni bolile cronice precum cancerul sau bolile de inimă. De fapt, unele cercetări au arătat că pentru unele persoane, cum ar fi cei care au suferit de boli de inimă, cancer sau diabet, luarea în doze mari de suplimente de vitamina E poate fi dăunătoare. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care administrarea de suplimente de vitamina E poate modifica riscul de boli cronice. Consultați-vă întotdeauna medicul înainte de a începe să luați suplimente de vitamina E.

Cantitatea de vitamina E găsită în multivitamine este considerată sigură și potrivită pentru oamenii sănătoși.

Vitamina B5

Beneficiile vitaminei B5

Vitamina B5, supranumită „vitamina anti-stres”, este excelentă pentru a-ți menține corpul sănătos. Descoperiți informațîi și sfaturi pentru a afla mai multe despre vitamina B5 și beneficiile acesteia.

Definiție

Vitamina B5, numită și acid pantotenic, este o vitamină solubilă în apă (care se dizolvă în apă). Datorită microbiotei intestinale, organismul uman este capabil să sintetizeze vitamina B5. Cu toate acestea, organismul produce doar o cantitate mică de vitamina B5, motiv pentru care este esențial să o consumăm zilnic prin alimentație și/sau sub formă de suplimente alimentare.

Vitamina B5 contribuie la sinteza hormonilor steroizi (hormoni de stres). Acesta este motivul pentru care este adesea numită „vitamina anti-stres”. Vitamina B5 participă și la numeroase acțiuni, recunoscute oficial, care promovează buna funcționare a organismului:

Contribuie la performanța intelectuală normală;

Ajută la reducerea oboselii;

Contribuie la metabolismul energetic normal;

Contribuie la sinteza normală și la metabolismul normal al hormonilor steroizi, vitaminei D și anumitor neurotransmițători.

În plus, vitamina B5 este un real impuls pentru a vă menține pielea și părul sănătoși.

Beneficiile pentru piele

Vitamina B5 joacă un rol esențial în reînnoirea celulelor pielii și mucoaselor. Ar favoriza vindecarea iritațiilor și arsurilor stratului cornos al epidermei.

Pantenolul, un derivat al vitaminei B5, este adesea prezent în compoziția cremelor sau unguentelor pentru a accelera procesul de vindecare.

Beneficiile pentru păr

Vitamina pantotenică B5 promovează creșterea părului. Pentru a-ți menține părul sănătos și a stimula creșterea, poți lua vitamina B5 sub formă de capsule. De asemenea, este posibil să se efectueze un tratament pentru combaterea căderii excesive a părului prin efectuarea de injecțîi cu acid pantotenic.

Beneficii pentru părul gri

Luarea vitaminei B5 este, de asemenea, benefică pentru încetinirea și limitarea apariției timpurii a părului alb. Mai mult, creșterea părului alb din abundență la persoanele sub 35 de ani se datorează adesea lipsei de vitamina B5.

Aproape toate alimentele pe care le consumăm zilnic conțîn acid pantotenic, motiv pentru care deficiența de vitamina B5 este extrem de rară.

Cu toate acestea, administrarea de antibiotice sau o dietă dezechilibrată, formată în principal din alimente procesate, poate cauza deficit de vitamina B5.

O astfel de deficiență poate duce la probleme de insomnie, tulburări gastrointestinale, oboseală, crampe la picioare, parestezii ale picioarelor și mâinilor, infecțîi respiratorii, creșterea părului alb, hipoglicemie, depresie sau deficiență imunitară.

Vitamina B5 este produsă de flora intestinală, dar se găsește și în multe alimente.

Multe alimente de origine animală sunt foarte bogate în vitamina B5. Se găsește în special în organe, ficat, rinichi, somon, lapte de pește uscat, cod, lăptișor de matcă sau gălbenuș de ou de exemplu.

Dar vitamina B5 este prezentă și în produsele din cereale integrale, linte, soia, semințe oleaginoase, leguminoase, legume, drojdie de bere etc.

Deoarece este o vitamină solubilă în apă, acidul pantotenic nu este stocat în organism. Excesele de vitamina B5 sunt, prin urmare, extrem de rare și supradozajul nu prezintă niciun risc.

La vârsta adultă, aportul zilnic recomandat de vitamina B5 este de 5 mg. Rețineți că nevoile sunt mai mari pentru persoanele care suferă de patologii cronice, sportivii, care alăptează sau femeile însărcinate nu depășesc mai mult de 10 mg pe zi.

Vitamina B7

Ce este inositolul?

Denumit uneori  vitamina B7 , inozitolul este  un zahăr esențial pentru viață.

Inozitol este o moleculă organică ciclică formată din 6 atomi de carbon. La om, inozitolul este prezent în  toate celulele corpului  și se găsește în concentrațîi mai mari în  rinichi, testicule  și în sistemul nervos central, în special în  creier.

Inozitolul poate fi sintetizat de organismul uman din glucoză, ceea ce îl diferențiază de vitamne.

Care este originea inozitolului?

La oameni, inozitolul provine parțial din  dieta lor cu plante  (fructe și legume), dar poate fi  sintetizat de organism sub formă de mio-inozitol.

Care sunt proprietățile și beneficiile inozitolului?

Inozitolul este implicat în metabolismul lipidelor, producerea de energie celulară și procesele de detoxifiere.

În special, întră în compoziția fosfatidilinozitolului, un fosfolipid al membranei celulare. De asemenea, este implicat direct sau indirect în echilibrul osmotic al celulelo.

Întră în structura membranelor celulare și optimizează funcționarea organismului. Multe studii recente evidențiază efectele benefice ale suplimentelor cu inozitol asupra diferitelor tulburări.

Există nouă izomeri ai inozitolului, dintre care cel mai comun este mio-inozitol. Întră în structura membranelor celulare și ajută la optimizarea funcțiilor vitale ale organismului.

Inozitolul din corpul uman a fost identificat cu mai bine de 150 de ani în urmă, iar mio-inozitolul a fost izolat în 1850, apoi purificat în 1887. Atunci, în anii 1940, cercetătorul Posternak a determinat cei 9 izomeri ai inozitolului.

Deși este adesea asociat cu vitaminele din grupa B, inozitolul poate fi sintetizat de organism din glucoză, ceea ce îl diferențiază de vitaminele care, prin definiție, nu pot fi sintetizate de organism în cantitate suficientă pentru supraviețuirea să.

Pe de altă parte, multe studii recente au evidențiat interesul suplimentării cu inozitol în tratamentul mai multor patologii.

Unde poate fi găsit inozitol?

Surse de hrană

Inozitolul se găsește în mod natural în anumite alimente. Cele mai bune surse de inozitol sunt  ficatul și inima de vită .

Se găsește și în carnea de vită și porc.

Semințe oleaginoase (nuci proaspete, alune, migdale), leguminoase (linte, fasole), cereale integrale (ovăz, grâu, germeni de grâu, hrișcă) și anumite fructe (portocale, lămâie, grepfrut, căpșuni) și legume(floare de varză, mazăre) sunt surse bogate de inozitol.

Beneficii și virtuți

Această moleculă, care face parte din compoziția membranelor celulare, ar părea a fi foarte eficientă în tratarea multor afecțiuni sau patologii.

Fertilitate

Numit moleculă de fertilitate, inozitolul a făcut recent obiectul a numeroase studii menite să evidențieze modul său de acțiune pentru îmbunătățirea calitățîi ovulelor la femei.

În cadrul Congresului Mondial de Ginecologie Pediatrică și Adolescentă au fost dezvăluite rezultatele uneia dintre ele: 88% dintre pacientele testate au prezentat cicluri regulate după 3 luni, 7 din 10 femei au prezentat un ciclu menstrual normal și rămân însărcinate spontan.

Cauza principală a infertilitățîi diagnosticate este sindromul ovarului polichistic (PCOS), care afectează 5 până la 10% dintre femeile de vârstă fertilă și care se caracterizează, printre altele, prin rezistență la insulină.

Tocmai asupra acestei rezistențe la insulină ar acționa inozitol, prin corectarea tulburărilor endocrino-metabolice legate de PCOS . Pentru femeile în cauză, dieta nu este suficientă pentru a furniza suficient inozitol pentru a ameliora simptomele, iar o cură de suplimente alimentare în doze mari este esențială.

Boli mentale

Datorită interacțiunii sale cu sistemul nervos central și neurotransmițătorii, inozitolul este un tratament eficient împotriva anumitor boli psihice .

Un studiu dublu-orb arată în special că 6 g pe zi de mio-inozitol sunt mai eficiente decât un tratament cu fluvoxamină (baza majoritățîi antidepresivelor). Un alt studiu arată îmbunătățirea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive, bulimiei, agorafobiei și depresiei cu tratament la aceleași doze.

Alte studii efectuate pe pacienți bipolari arată o reducere marcată a episoadelor convulsive în timpul perioadelor de tratament.

Persoanele cu tulburări de panică au constatat că numărul de atacuri de panică s-a redus la jumătate sub tratament cu inozitol.

Și anume: spre deosebire de tratamentele medicamentoase convenționale, inozitolul durează trei până la cinci săptămâni înainte de a acționa asupra simptomelor. Prin urmare, nu abandonați tratamentul este unul de durata și se recomandă să se utilizeze chiar și în absența chiar și în absența ameliorării simptomelor.

Hipercolesterolemie și tulburări cardiovasculare

Inozitolul îmbunătățește metabolismul lipidic și poate duce la creșterea ponderii colesterolului HDL, considerat colesterolul „bun”.

De asemenea, s-a conatatat că ar preveni formarea plăcii de aterom datorită acțiunii sale lipotrope, care elimină depozitele de lipide de pe perețîi vaselor de sânge și ai arterelor.

În cele din urmă, inozitolul ar avea proprietăți vasodilatatoare, care sunt valoroase în caz de hipertensiune arterială excesivă sau insuficiență cardiacă.

Sindromul premenstrual

Un studiu din 2011 arată că o doză zilnică de 2 g de pulbere de inozitol îmbunătățește semnificativ disforia (durerile menstruale), precum și tulburările de dispoziție și depresia asociate cu sindromul premenstrual.

Inozitolul acționează apoi că un al doilea mesager al serotoninei, mimând efectele inhibitorilor recaptării serotoninei.

Dozare

Doza zilnică nu a fost stabilită oficial, deoarece inozitolul nu este cu adevărat o vitamină.

Dozele recomandate variază semnificativ în funcție de indicațiile pentru administrarea inozitolului.

Efecte secundare și contraindicațîi

Carlomengo și Unfer, doi oameni de știință care au studiat efectele inozitolului asupra fertilitățîi, au cercetat și posibile efecte secundare.

S-a constatat că, chiar și la doze foarte mari, singurele sale efecte sunt tulburările digestive ușoare (greață, flatulență și diaree) dar că marea majoritate a tratamentelor cu inozitol sunt perfect tolerate.

În absența unui studiu pe acest subiect, femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să ceară sfatul medicului lor înainte de a începe un curs de inozitol.

Acid folic

Vitamina B9, numită și acid folic (sau folat) a fost izolată pentru prima dată în 1941 din frunzele de spanac. Este prezent în alimente și este esențial pentru asigurarea funcțiilor organismului nostru, în special producerea de material genetic (ADN, ARN) și sinteza aminoacizilor. Joacă un rol esențial în funcționarea sistemului nervos și a sistemului imunitar.

Vitamina B9 este o vitamină solubilă în apă , adică este solubilă în apă, cunoscută și sub numele de acid folic. Vitamina B9 este prezentă în mod natural în alimente sub formă de poliglutamați, numiți mai frecvent folat.

Pentru a fi activ metabolic, acidul folic trebuie să se transforme în intestinul subțire de către o enzimă numită reductază. Se obțîn acid dihidrofolic (DHF) și acid tetrahidrofolic (sau tetrahidrofolat THF).

Potrivit studiului ESTEBAN, prevalențariscul de deficit de vitamina B9 (mai mic de 3,0 ng/ml în sânge) aproape să dublat în 10 ani la femeile adulte aflate la vârsta fertilă (18-49 de ani înainte de menopauză): 13,4% dintre acestea au lipsit de folat în 2015.

Istoria vitaminei B9

În anii 1929-1931, cercetătoarea Lucy Wills a descris o anemie severă (o scădere a globulelor roșîi din sânge care poate provoca oboseală semnificativă) care afectează femeile însărcinate din Bombay, India. Acestea erau femei care trăiau cu o dietă monotonă, lipsită de fructe și legume verzi. Totuși, ea a observat că această anemie poate fi tratată cu drojdie, un aliment bogat în vitamina B9. Lucrările ulterioare au făcut posibilă extragerea din ficat și din legumele cu frunze verzi a substanței responsabile: acidul folic. De aici și numele său, care provine din latinescul folium (frunză).

Acidul folic a fost sintetizat în 1945.

În anii 1960, efectele deficienței de acid folic asupra malformațiilor fetale au fost demonstrate la animale. Rolul protector alsuplimentarea în timpul primului trimestru de sarcina a fost evidențiată în 1991. Primele recomandări de sănătate publică au fost luate în Canada și Statele Unite în 1992.

Unde gășiți vitamina B9

Alimentele cele mai bogate în mod natural în vitamina B9 sunt următoarele (conținut mediu la 100 g de aliment):

Ficat de pasăre

Polen proaspăt

Drojdie de panificație

Făînă de soia și năut

Leguminoase  : fasole mung, fasole roșie, năut

Plante aromatice  : oregano, cimbru, salvie, rozmarin, ierburi de Provence, busuioc,

Gălbenuș de ou ,

Spanac

Deoarece folațîi dietetici sunt compuși sensibili la oxidarea în aer, lumină și temperatură, trebuie acordată o atenție deosebită metodei de păstrare și gătire a alimentelor.

Calciu

Calciul contribuie la procesul de diviziune și de diferențiere celulară, la funcționarea normală a enzimelor digestive, la coagularea normală a sângelui şi la o neurotransmisie normală.

Prin prezenţa magneziului se menţine echilibrul electrolitic, metabolismul energetic normal, contribiuie la sinteza normală a proteinelor, la funcționarea normală a sistemului nervos şi menținerea sănătățîi psihice, contribuie la reducerea oboselii și extenuării.

Calciu: de ce și cum să-l consumăm?

Acțiune

Calciul este cel mai abundent mineral din organism și se găsește în principal în schelet. Află de ce calciul este important pentru sănătate, ce boli sunt cauzate de o carență și ce alimente sunt bogate în calciu.

Care sunt principalele surse alimentare de aport de calciu?

Principalele surse alimentare de calciu sunt lactatele , leguminoasele, nucile, produsele din cereale, anumite legume cu frunze (varza, mangdul, spanacul etc.), fructele de mare și anumite ape foarte bogate în calciu.

Lista alimentelor cu un conținut ridicat de calciu o găsiți în tabelul de compoziție nutrițională alimentară Ciqual

Produsul natural Activit Polivit poate fi găsit în Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma și online: https://ropharma.ro/products/activit-polivit-plicuri

 

Sursa :

ropharma.ro