Ce ar trebui să mănânci pentru a te asigura că ficatul tău poate funcționa normal?
Dacă aveți probleme cu ficatul, dieta dumneavoastră ar trebui adaptată nevoilor dumneavoastră individuale. Totuși, iată câteva sfaturi generale privind alimentația pentru un ficat mai sănătos:
• Ce trebuie evitat: Nu mâncați alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare. Stai departe de o mulțime de alimente prăjite, inclusiv de mesele fast-food. Crustaceele crude sau puțîn gătite, cum ar fi stridiile și scoici, sunt cu siguranță un nu-nu.
• Discutați cu medicul dumneavoastră despre alcool și sănătatea ficatului dumneavoastră: În funcție de starea ficatului dumneavoastră, ar trebui să evitați alcoolul. Dacă ai voie să bei alcool, limitează-l la un pahar pe zi dacă ești femeie și la două pahare pe zi dacă ești bărbat.
• Mâncați o dietă echilibrată: selectați alimente din toate grupele de alimente: cereale, fructe, legume, carne și fasole, lapte și ulei.
• Mănâncă alimente cu fibre: fibrele ajută ficatul să funcționeze la niveluri optime. Fructele, legumele, pâinea cu cereale integrale, orezul și cerealele pot satisface nevoile de fibre ale organismului dumneavoastră.
• Bea multă apă: previne deshidratarea și ajută ficatul să funcționeze mai bine.
Dieta pentru boală hepatică a căilor biliare
Bila este un lichid produs în ficat care ajută la descompunerea grăsimilor din intestinul subțire. Boala căilor biliare împiedică curgerea bilei în intestinul subțire.
Recomandări dietetice:
• Folosiți înlocuitori de grăsimi
• Utilizați ulei de sâmburi (de exemplu ulei de canola, măsline, porumb, floarea soarelui, arahide, ulei de semințe de în) deoarece necesită mai puțînă bilă pentru a descompune grăsimile decât alte tipuri de ulei.
Dieta în caz de ciroză
Ciroza este cicatrizarea și întărirea ficatului.
Recomandări dietetice:
• Limitați sarea și alimentele care conțîn multă sare
• Discutați cu medicul dumneavoastră despre câte proteine să includeți în dieta dumneavoastră
Dieta pentru boala ficatului gras
Boala ficatului gras este acumularea de grăsime în celulele hepatice. Vă rugăm să rețineți că boala ficatului gras a fost recent redenumită boală hepatică steatotică.
Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD), numită acum boală hepatică steatotică asociată cu disfuncție metabolică (MASLD), este acumularea de grăsime suplimentară în celulele hepatice care nu este cauzată de alcool. Este normal că ficatul să conțînă niște grăsimi. Cu toate acestea, dacă mai mult de 5 până la 10% din greutatea ficatului este alcătuită din grăsimi, se numește ficat gras (steatoză). Cea mai avansată formă de NAFLD este steatohepatita nonalcoolică (NASH), numită acum steatohepatită asociată cu disfuncția metabolică (MASH).
NASH provoacă umflarea și deteriorarea ficatului
Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD), este o boală în care grăsimea se acumulează în ficat. Cea mai gravă formă a bolii se numește steatohepatită nealcoolică (NASH), care provoacă umflarea și deteriorarea ficatului.
Noua nomenclatură (nume) pentru NAFLD și NASH
Vă rugăm să rețineți că NAFLD și NASH au fost redenumite. NAFLD se numește acum MASLD (disfuncție metabolică asociată cu boala hepatică steatotică). NASH a fost redenumită MASH (disfuncție metabolică asociată cu steatohepatită).
Tendințe NAFLD
NAFLD (proaspăt redenumit MASLD) tinde să se dezvolte la persoanele supraponderale sau obezi sau care au diabet, colesterol ridicat sau trigliceride. Cu toate acestea, unii oameni au NAFLD chiar dacă nu au factori de risc.
Majoritatea persoanelor cu NAFLD au vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, dar poate afecta copiii și adulții tineri. Este mai frecventă la femei decât la bărbați. NAFLD adesea nu are simptome și poate fi prezentă cu ani de zile înainte de apariția simptomelor.
NAFLD poate progresa la NASH (proaspăt redenumit MASH), care este o cauză principală de ciroză la adulți din Statele Unite. Până la 25% dintre adulții cu NASH pot avea ciroză.
NASH: definiție și prevalență
NASH (numită acum MASH) este o formă periculos de progresivă de NAFLD în care pacienții au inflamație hepatică și leziuni hepatice, în plus față de excesul de grăsime. În Statele Unite, aproximativ 1,5 până la 6,5% dintre adulți au NASH. Se estimează că între nouă și 15 milioane de adulți au NASH. Prevalența NASH este de așteptat să crească cu 63% până în 2030. NASH este de așteptat să devină principala cauză a transplantului de ficat în Statele Unite între 2020 și 2025. NASH poate evolua către cancer hepatocelular (HCC) și este, de asemenea, una dintre principalele cauzele transplantului hepatic. .
NAFLD și NASH: Simptome
De obicei, NAFLD și NASH ( MASLD și, respectiv, MASH) nu provoacă simptome. Dacă aveți simptome, este posibil să vă simțiți obosit sau să aveți dureri în partea dreaptă sus a abdomenului, unde este localizat ficatul. Pe măsură ce afectarea ficatului se agravează, pot apărea mai multe simptome.
NAFLD și NASH: Diagnostic
Deoarece majoritatea persoanelor cu NAFLD (acum numită MASLD) nu prezintă simptome și pentru că screening-ul nu este un ghid medical recomandat în acest moment, boala hepatică grasă este adesea descoperită în timpul unui test de sânge de rutină sau al screening-ului pentru o altă afecțiune medicală.
Recomandări dietetice:
• Limitați alimentele bogate în calorii
• Mănâncă alimente care conțin fibre
Dieta în caz de Hemocromatoză
Hemocromatoză este acumularea de fier în ficat.
Recomandări dietetice:
• Nu mâncați alimente care conțîn fier
• Nu folosiți oale și tigăi de fier
• Nu luați pastile cu fier
• Nu mânca crustacee crude
Dieta pentru boala hepatică cu virus hepatic de tip C
Hepatita C este o boală hepatică cauzată de virusul hepatitei C.
Alimente de favorizat
Consumați alimente bogate în proteine pentru a lupta împotrivă infecțiilor și pentru a regenera ficatul, precum pestele.
Mănâncă multe fructe, legume și cereale ușor digerabile. Legumele pot fi consumate în supă, gratinate sau crude (spălare și curățare). Jeleurile de fructe sunt de asemenea excelente.
Alimentele gătite în folie sau fierte la abur sunt insistent recomandate. Datorită acestei gătiri blânde, toți nutrienții sunt păstrați și nu este necesar să adăugați grăsime.
Contrar credinței populare, consumul de ciocolată nu prezinta niciun risc deosebit pentru pacienții cu hepatită.
Grapefruit, fals prieten sau aliat?
Grapefruitul este un aliment foarte interesant pentru ficat deoarece favorizează detoxifierea hepatica și eliminarea colesterolului LDL (colesterol rău). Unul dintre compușii săi, naringenina, un flavonoid cu proprietăți antioxidante puternice, ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL cu aproximativ 17%.
Unele studii au arătat, de asemenea, că naringenina are activitate împotriva virusului hepatitei C.
Totuși, trebuie să fii atent! Consumul de grepfrut poate limita eficacitatea anumitor tratamente împotriva hepatitei. De fapt, grapefruitul blochează funcționarea anumitor enzime, citocromii P450, agenți puternici ai metabolismului medicamentelor. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evita orice interacțiune cu tratamentele dumneavoastră.
Ce trebuie evitat
Consumul de alcool trebuie evitat cel puțin 6 luni, atâta timp cât persista icterul (adică culoarea galbena a pielii) și mai ales în timpul tratamentului. Alcoolul este toxic pentru ficat: dimpotrivă, trebuie protejat și dat timp să se regenereze. Limitați alimentele bogate în grăsimi animale . Întrucât ficatul este incapabil să producă suficientă bilă pentru a le elimina, produsele lactate trebuie reduse (produse pasteurizate), iar carnea bogată în grăsimi înlocuită cu leguminoase și pește. Dieta Wilson pentru boli hepatice
Boala Wilson este acumularea de cupru în organism.
Recomandări dietetice:
• Limitați alimentele care conțin cupru, cum ar fi ciocolata, nucile, crustaceele și ciupercile
• Nu folosiți oale de cupru
În foarte multe cazuri, afecțiunile ficatului sunt descoperite, de cele mai multe ori, în stadii avansate. De aceea, pe lângă recomandările alimentare, medicii fac și recondari în utilizarea de suplimente alimentare.
Iată, de exemplu, beneficiile terapeutice ale produsului Hepazen, unul dintre aceste suplimente:
• Susține procesul normal de regenerare a celulelor hepatice
• Refacerea funcțiilor alterate ale ficatului
• Împiedică pătrunderea în celulele hepatice a unor substanțe hepatotoxice
• Reglează activitatea enzimatică și normalizează metabolismul lipidic și fluxul biliar
Referinte bibliografice
https://www.carenity.com/infos-maladie/magazine/nutrition/mieux-salimenter-quand-on-est-atteint-dune-hepatite-1075
https://liverfoundation.org/fr/les-maladies-du-foie/st%C3%A9atose-h%C3%A9patique/st%C3%A9atoh%C3%A9patite-non-alcoolique-nash/
https://liverfoundation.org/fr/sant%C3%A9-et-bien-%C3%AAtre/mode-de-vie-sain/r%C3%A9gimes-pour-les-maladies-du-foie/
Sursa foto:
https://www.lanutrition.fr/10-aliments-bons-pour-la-sante-du-foie



