Răceala comună este cea mai frecventă boală infecțioasă la oameni, iar o persoană obișnuită se îmbolnăvește de mai multe ori pe an.
Este interesant că vitamina C a fost adesea considerată un tratament eficient pentru răceală.
Are vitamina C vreun efect asupra răcelii comune?
În jurul anului 1970, câștigătorul Premiului Nobel Linus Pauling a popularizat teoria că vitamina C ajută la tratamentul răcelilor.
El a publicat o carte despre prevenirea răcelilor folosind megadoze de vitamina C, de până la 18.000 mg pe zi. Pentru comparație, doza zilnică recomandată (RDA) este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați.
Pe atunci, nu existau studii fiabile care să demonstreze că acest lucru este adevărat.
Însă, în decadelor următoare, mai multe studii controlate randomizate au examinat dacă vitamina C are vreun efect asupra răcelii comune.
Rezultatele au fost destul de dezamăgitoare.
O analiză a 29 de studii, care a inclus 11.306 participanți, a concluzionat că suplimentarea cu 200 mg sau mai mult de vitamina C nu a redus riscul de a răci.
Totuși, suplimentele de vitamina C aveau mai multe beneficii, inclusiv:
● Reducerea severității răcelii: Acestea reduceau simptomele răcelii, făcând-o mai puțin severă.
● Reducerea duratei răcelii: Suplimentele scădeau timpul de recuperare cu 8% la adulți și 14% la copii, în medie.
● O doză suplimentară de 1–2 grame era suficientă pentru a scurta durata răcelii cu 18% la copii, în medie (1Sursa de încredere).
Alte studii efectuate pe adulți au găsit că 6–8 grame pe zi sunt eficiente (2Sursa de încredere).
Vitamina C pare să aibă efecte și mai puternice la persoanele aflate sub stres fizic intens. La alergători de maraton și schiori, vitamina C a redus aproape la jumătate durata răcelii (1Sursa de încredere).
Rezumat
Deși suplimentele de vitamina C nu influențează riscul de a răci, se pare că reduc severitatea și durata răcelii.
Cum reduce vitamina C severitatea răcelii?
Vitamina C este un antioxidant și este necesară pentru producerea de colagen în piele.
Colagenul este cea mai abundentă proteină din mamifere, menținând pielea și diverse țesuturi ferme, dar flexibile.
O deficiență de vitamina C duce la o afecțiune cunoscută sub numele de scorbut, care nu mai reprezintă o problemă astăzi, deoarece majoritatea oamenilor primesc suficientă vitamina C din alimentație.
Totuși, mai puțin cunoscut este faptul că vitamina C este, de asemenea, concentrată în celulele imune și se epuizează rapid în timpul unei infecții (3Sursa de încredere).
De fapt, o deficiență de vitamina C slăbește semnificativ sistemul imunitar și crește riscul de infecții (4Sursa de încredere).
Din acest motiv, este o idee bună să obții suficientă vitamină C în timpul unei infecții.
Rezumat
Vitamina C este esențială pentru buna funcționare a celulelor imune. Se epuizează în timpul infecțiilor, astfel că o deficiență de vitamina C poate crește riscul acestora.
Alte substanțe nutritive și alimente care ar putea ajuta
Nu există un leac pentru răceala comună.
Totuși, unele alimente și substanțe nutritive pot ajuta corpul să se recupereze. De-a lungul timpului, oamenii au folosit diverse alimente pentru a reduce simptomele.
Puține dintre acestea sunt dovedite științific ca fiind eficiente, dar unele sunt susținute de dovezi.
● Flavonoidele: Acestea sunt antioxidanți găsiți în fructe și legume. Studiile sugerează că suplimentele de flavonoide pot reduce riscul de infecții la nivelul plămânilor, gâtului și nasului cu 33%, în medie (5Sursa de încredere).
● Usturoiul: Această mirodenie comună conține unele compuși antimicrobieni care pot ajuta la combaterea infecțiilor respiratorii. Citiți acest articol detaliat pentru mai multe informații (6Sursa de încredere).
Rezumat
Mai multe substanțe nutritive și alimente pot ajuta la recuperarea dintr-o răceală sau chiar pot reduce riscul de a răci. Acestea includ flavonoidele și usturoiul.
Concluzia
Suplimentarea cu vitamina C nu va reduce riscul de a răci, dar poate accelera recuperarea și reduce severitatea simptomelor.
Deși poate fi necesar să luați suplimente pentru a atinge doza mare de vitamina C necesară pentru a îmbunătăți răceala, asigurați-vă că nu exagerați.
Asta pentru că prea multă vitamină C are unele efecte secundare adverse.
Pentru a satisface cerințele nutriționale de bază, alimentele integrale sunt, în general, o idee mai bună. Exemple bune de alimente sănătoase care sunt bogate în vitamina C includ portocalele, varza kale și ardeiul roșu.
Sursa foto: https://www.istockphoto.com/br/foto/vitamina-c-com-alimentos-gm511054790-86503063



